Interviu cu Eusebiu Burcaş, consultant în managementul banilor şi trainer financiar

0

eusebiu-burcas1. Cine este Eusebiu Burcaş?

Sunt un om preocupat de bunastrea semenilor sai. Dupa o experienta de 20 de ani de intreprinzator viziunea mea este sa aduc oamenilor o alta perspectiva in relatia lor cu banii. Fac asta prin seminarii, workshop-uri si tabere pentru antreprenori si corporatii. Mai nou desfasuram programe de educatie financiara pentru copii.

2. De ce v-aţi stabilit sediul în Cluj? Nu există mai multe oportunităţi în Bucureşti?

Pentru ca sunt clujean si mai mult decat asta, iubesc Transilvania. Oportunitatile le cream sau le descoperim fiecare in jurul nostru, indiferent unde locuim. Iubesc muntele si natura si din acest motiv Bucurestiul ma sufoca.

3. Faceţi şi seminarii gratuite; de ce credeţi că este importantă educaţia financiară?

Cred ca romanii merita sa stie mai multe lucruri despre modul in care se misca banii. Pentru ca nu toti isi pot permite un seminar platit am decis sa facem cunoscute conceptele si instrumentele de baza ale finantelor personale si prin seminarii gratuite.

Educatia financiara da posibilitatea oamenilor sa ia decizii financiare corecte si in deplina cunostinta de cauza.

4. Consideraţi că firmele româneşti sunt mai reticente la ideea de training decât cele occidentale?

Nu neaparat, cred ca este o lipsa de intelegere a acestei investitii. Pe de o parte sunt firme care investesc total ineficient banii in training si apoi nu mai masoara nici un rezultat. Pe de alta parte sunt companii care considera ca trainingul este doar o cheltuiala.  Opinia mea este ca trainingul este un mijloc  de dezvoltare a abilitatilor oamenilor, absolut necesar in orice organizatie.

5. Există reguli în afaceri specifice doar pentru România sau se poate aplica şi aici orice strategie provenită din occident?

Asta este o intrebare capcana? Depinde. Daca vrei sa faci afaceri cu statul sigur ca aici exista reguli specifice, in rest am convingerea ca se aplica principiile generale care guverneaza afacerile. In fond atat timp cat esenta afacerilor este sa ofere ceva clientilor cu scopul de a genera profit strategiile si tacticile folosite pot fi universale.

6. Cum poate un consultant să ajute o organizaţie sau un antreprenor?

Sunt aici doua roluri ale consultantului. Un rol este cel de antrenor pentru organizatie sau antreprenor, iar celalalt este rolul de expert, de furnizor de solutii punctuale. In primul caz consultantul functioneaza ca un punct de sprijin extern antreprenorului care il ajuta sa-si valideze sau  nu ideile si conceptele proprii. In al doilea caz consultantul aduce solutii si instrumente pentru cresterea performantei organizatiei.

7. Mulţi patroni de IMM-uri consideră că doar companiile mari îşi pot permite un consultant în afaceri; cum poate fi depăşit obstacolul lipsei de fonduri?

Fiecare companie isi are consultantul pe care il merita. Daca vrei performanta trebuie sa platesti pentru asta, altfel vei avea doar senzatia ca esti consiliat cand de fapt platesti servicii de proasta calitate.

Legat de obstacolul lipsei de fonduri recomand antreprenorilor sa-si angajeze consultanti care sa-si asume obiective de crestere contra unor comisioane de succes. Asta inseamna ca vor plati grosul serviciilor de consultanta din profitul superior obtinut cu ajutorul consultantului.

8. Actuala criză este o problemă gravă sau o oportunitate pentru firmele româneşti?

Greu de generalizat. Este o oportunitate pentru cei care au reusit sa inteleaga schimbarile din piata, de comportament al clientilor si de evolutie a societatii,  in rest pentru ceilalti a fost sau este o grava problema.

9. În ultimul timp au apărut numeroşi “guru” care vorbesc despre dezvoltare personală; cum putem face diferenţa între un profesionist care are ceva de oferit şi un amator care doreşte doar să obţină nişte bani prin manipulare?

Greu. Foarte greu. Pentru ca aceasta unealta extraordinara care este internetul ne permite sa fim cine vrem sa fim, sa ne fabricam identitati sau sa devenim experti peste noapte. Este doar o chestiune de marketing, pe de alta parte oameni adevarat valorosi nu stiu sa vanda ceea ce fac si raman in cvasi anonimat.

In alt context si piata este din ce in ce mai superficiala, adica nici clientii nu au cunostintele necesare pentru a deosebi „oile de lupi„.

10. Ce proiecte de viitor aveţi?

Continuam educatia financiara si vom lansa o emisiune radio de finante personale. Lucram la o carte de educatie financiara si vom genera produse noi de educatie financiara a copiilor.

In plan social sunt implicat in lansarea unui proiect de voluntariat adresat locuitorilor din Apuseni care se numeste ”Voluntar in week-end”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here