Sprite poate vindeca mahmureala

0

pahar_spriteSă presupunem că sunteţi mahmuri şi vi se oferă două opţiuni pentru a vă vindeca: una este un ceai chinez calmant făcut din huo ma ren sau seminţe de cânepă, iar cealaltă este un pahar cu Sprite pe care îl puteţi achiziţiona de la bodega de la colţul străzii. Instinctul vă va dicta probabil  să staţi departe de această apă îndulcită artificial cu gust de lămâie. Însă instimctul se înşeală de această dată.

Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guanghou, din China, renumită pentru departamentul de farmacologie pe care îl adăposteşte, au studiat problema mahmurelii provocate de alcool. Efectul alcoolului asupra corpului este bine cunoscut, dar nu bine înţeles. Există teorii despre motivul pentru care alcoolul ne afectează în modul în care ne afectează, dar nu avem o înţelegere clară a căii prin care corpul metabolizează toate chimicalele diferite din cadrul, să spunem, unei sticle de bourbon. Astfel că savanţii chinezi şi-au propus  să studieze cum este metabolizat etanolul.

Teoriile actuale afirmă că etanolul este procesat de către corp în acetaldehidă. Enzima care se ocupă de această metabolizare se numeşte alcool dehidrogenază  sau ADH. Apoi acea acetaldehidă este metabolizată în continuare în acetat, iar enzima care se ocupă de acest din urmă produs este aldehida dehidrogenază sau ALDH. Pe de o parte, acetatul este bun. Se crede că ajută la stimularea energiei şi se dovedeşte că este inofensiv. Acetaldehida, pe de altă parte, este o ameninţare. Fiind responsabilă pentru durerile de cap care fac parte în mod tradiţional din mahmureli. Astfel că savanţii au urmărit să minimizeze cantitatea de timp în care acetaldehida se află în corp. Iar modul prin care poţi face aceasta este să creşti depozitulul organismului de ADHL, enzima care o descompune.

Cercetătorii au testat câteva băuturi diferite în laborator. Acel ceai din seminţele de cânepă avea două efecte: creştea activitatea ADH-ului, ceea ce însemna că organismul transforma mai mult alcool în netrebnica acetaldehidă în timp ce, concomitent, inhiba activitatea ADHL, ceea ce înseamnă că acetaldehida era blocată în corp pentru un timp chiar mai mare decât în mod obişnuit. Acesta este cel mai rău scenariu posibil pentru vindecarea mahmurelii ! Pe de altă parte, Spirte (cunoscut în China ca şi Xue bi) avea efect opus,  crescând activitatea enzimei ADHL şi făcând astfel conversia acetaldehidei în acetat chiar mai repede. Destul de uimitor !

Oemnii de ştiinţă chinezi spun că următorul pas este să îşi încerce teoria pe persoane reale pentru a vedea dacă se verifică rezultatele găsite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.