Totul despre semnele de naştere

0

semn_de_la_nastereCe este un semn de naştere?

                Un semn de naştere este un semn colorat aflat pe sau sub piele şi care este prezent de la naştere sau care apare în perioada imediat următoare acesteia. Unele semne de naştere dispar cu timpul, pe când altele devin mult mai pronunţate. Acestea pot fi produse de celulele care produc în plus pigmenţi în piele sau de către vase de sânge care nu se dezvoltă normal. Majoritatea semnelor de naştere sunt nedureroase şi inofensive. În cauzuri rare, ele pot cauza complicaţii sau sunt asociate cu alte boli. Cu toate aceste, toate semnele de naştere ar trebui controlate de către un doctor.

Petele roz

Petele roz sunt un mănunchi de vase de sânge care apar ca nişte semne mici, roz şi plate. Acestea apar în cazul unei treimi dintre bebeluşii nou-născuţi. Petele roz pot apărea pe spatele gâtului (“muşcătura berzei”), între ochi (“sărutul îngerului”),  pe nas, buza superioră sau pleoape. Unele dispar pe măsură ce copilul creşte, însă cele care, în general, nu dispar sunt cele de pe spatele gâtului. Petele roz nu necesită tratament.

Petele “Vin de Porto”

Petele “Vin de Porto” încep ca semne de naştere plate, roz spre roşii şi gradual se închid devenind purpurii odată cu vârsta. În plus, majoritatea devin mai mari şi mai groase. Petele “Vin de Porto” se datorează unor capilare dilatate şi apar la 3 din 1000 de copii. Cele de pe pleoape cresc riscul apariţiei de glaucom. Aceste semne pot fi simptome ale altor boli, deşi nu este ceva des întâlnit. Tratementele includ terapiile cu laser şi machiajul.

Petele mongole

Petele mongole sunt plate şi sunt prezente de la naştere. Întâlnite în mod frecvent pe şezut sau pe partea de jos a spatelui, ele sunt, în general, albastre, dar pot fi şi gri, negre sau maro. Ele seamăna cu o vânătaie. Petele mongole sunt mai des întâlnite la bebeluşii cu piele mai închisă. Acestea tind să dispară, de obicei, până în perioada şcolară, deşi uneori pot rămâne şi permanent. Nu este necesar niciun tratament.

Petele café-au-lait

Petele café-au-lait sunt netede şi ovale şi variază în culoare de la maro deschis până la maro mediu (de la care şi-au primit şi numele de cafea cu lapte, în franceză ). Sunt întâlnite pe trunchi, pe fese şi pe picioare. Petele café-au-lait pot deveni mai mari şi mai închise odată cu vârsta, dar, de obicei, nu constituie o problemă. Cu toate acestea, dacă aveţi pete foarte mari, acestea pot fi simptom pentru neurofibromatoză sau pentru rarul sindrom McCune-Albright. Consultaţi un doctor dacă copilul dumneavoastră prezintă mai multe pete.

Aluniţele congenitale

Aluniţele congenitale sunt prezente de la naştere. Suprafaţa lor poate fi plată, ridicată sau umflată. Aluniţele congenitale pot creşte oriunde pe corp şi variază mult în dimensiune. Acestea apar la 1% dintre nou-născuţi. Majoritatea aluniţelor nu sunt periculoase, deşi aluniţele foarte mari prezintă un risc cresut de a se dezvolta în melanom, tipul de cancer de piele cel mai mortal. Toate aluniţele trebuie monitorizate pentru orice schimbare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here