Cum să tratezi psoriazisul?

3

tratament_psoriazisCine are psoriasis?

Aproximativ 7.5milioane de oameni suferă de psoriazis numai în SUA. Celebrităţi precum Kim Kardashian, cântăreaţa LeAnn Rimes şi înotătoarea Dara Torres, toate au psoriasis. Cele 5 tipuri principale ale acestei afecţiuni sunt: placa, pustules, eritrodermic, invers şi gutat. În jur de 80% afectaţi de psoriazis suferă de placă.

Este moderat sau sever?

Psoriazis este o afecţiune care cauzează creşterea prea rapidă a celulelor epiteliale. Celulele construiesc şi produc o piele groasă, roşie, descuamată. Cum poţi şti dacă psoriazisul tău este moderat sau sever? Gândiţi-vă la palmă ca fiind 1% din piele. Psoriazisul care acoperă 3% până la 10% din corp este moderat. Cel care acoperă mai mult de 10% este sever.

 

Tratamente

Tratamente obişnuite pentru psoriazis includ acidul salicilic, care înmoaie pielea şi încurajează descuamarea. Gudronul de cărbune ar putea încetini creşterea celulelor pielii şi ar putea calma mâncarimea. Alte tratamente pot include piritiona de zinc sau capsaicina. Soluţiile de baie hidratante pot, de asemenea, înmuia pielea şi calma mâncărimea datorită unor ingrediente precum aloe vera sau jojoba.

Steroizi

Steroizii se prescriu în mod obişnuit pentru psoriazis, căci ajută la reducerea roşelii şi umflării pielii. Steroizii pot fi disponibili sub mai multe forme: crème, loţiuni, geluri, unguente şi şampoane. Doctorul vă poate recomanda steroizi în combinaţie cu alte tratamente. Aplicaţi steroizii numai pe pielea afectată, căci există efecte secundare ale steroizilor prea puternici, iar acestea sunt: modificări ale culorii pielii, subţierea pielii, roşeaţă, învineţire uşoară şi vergeturi.

Ocluzie

Ocluzia, adică acoperirea, anumitor unguente le poate ajuta să funcţioneze mai bine. Dar ar trebui încercată numai cu permisiunea doctorului. Se poate ca medicamentul să fie prea puternic pentru a fi necesar să îl acoperiţi sau se poate ca ocluzia să aibă efecte secundare. După ce aplicaţi medicamentele pe piele, acoperiţi zonele afectate cu folie, material de nailon, un material impermeabil sau cu şosete de bumbac.

Terapii: apă, lumină sau laser

Dacă doriţi să vă alinaţi psoriazisul fără a avea prescripţie, încercaţi terapia cu apă, cu lumină sau cu laser.

Terapia cu apă: adăugaţi sare amară, săruri din Marea Moartă, ulei sau făină de ovăz în baie. Scufundând zona afectată timp de 15 minute puteţi alina mâncărimea şi să îndepărtaţi pielea în exces. Asiguraţi-vă că adăugaţi cremă hidratantă după aceea.

Terapia cu lumină: fototerapia sau terapia cu lumină expune pielea la raze ultraviolete. Razele ultraviolete încetinesc creşterea celulelor epiteliale.

Terapia cu laser: Lasere curăţă bucăţi de piele cu psoriazis moderat folosindu-se de doze puternice de lumină, lăsând pielea din jur neatinsă. Terapia cu laser necesită de obicei mai multe sesiuni. Studiile sugerează că pielea tratată cu laser poate rămâne neafectată de la câteva luni până la un an. Cu toate acestea, tratamentul poate duce la umflarea pe termen scurt a pielii, la roşeaţă şi la o senzaţie de arsură.

 

3 COMENTARII

  1. Sotul meu are psoriazis de aproximativ 30 de ani. Nici nu cred mai stie cate tratament a incercat si cati bani a cheltuit. Dar partea proasta e ca cremele pe care le-a folosit au efecte secundare majore. Deci dupa fost mult timp de lupta cu aceasta boala la recomandarea unui farmaciste a gasit un tratament care sa il ajute. A inceput sa foloseasca crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E si cred ca nu l-am vazut niciodata sa de multumit de un produs. La el functioneaza cu succes crema, o recomand.

  2. va pot confirma ca functioneaza acest produs-crema naturala pentru psoriazis de la derma E, am folosito si e f eficienta. sanattate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here