Tinerii Mânioși: UBB Cluj – Universitate poliţienească

0

blokada-cerere-aprobataJoi seară de la ora 20.00, în Corpul Central al Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj ar fi trebuit să aibă loc proiecția documentarului „Blokada”, urmată de dezbateri.

Ar fi fost a 18-a ediție a „Joii Mânioase”, un proiect inițiat de Tinerii Mânioși, care constă în vizionarea unor documentare pe diferite teme și de discuții libere însă paznicii UBB au împiedicat desfășurarea respectivei proiecții.

„Personalul de pază mobilizat a refuzat să indice vreun articol din regulament pe baza cărora au operat selecția ori vreo dispoziție. Dar și-a manifestat ”autoritatea” cu supra-măsură, inclusiv asupra studenților. Cine a solicitat ”sprijinul” Poliției (!) rămâne un mister. Pentru că studenții bruscați nu o făcuseră. Și, cu siguranță, agenții de Poliție cărora li s-a permis să intre în clădire nu aveau legitimație de student. Cel puțin eu n-am văzut să le fi prezentat celor de la pază vreun document” a comentat evenimentul Mihai Goțiu, pe VoxPublica.

După câteva ore, Tinerii Mânioși au trimis un comunicat de presă în care își explicau poziția față de nefericitul eveniment: „În seara zilei de 21 martie 2013 era programată cea de-a optsprezecea ediţie a Joii Mânioase, care urma să se desfăşoare, conform aprobării unei cereri depuse la Decanatul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai (etajul I, sala X). În jurul orei 19.40, diverse persoane interesate să participe la eveniment, au încercat să intre în Universitate, fiind însă împiedicate de către personalul de la poartă, suplimentat de şeful Serviciului de Pază al UBB şi de alte persoane care nu şi-au declinat statutul sau calitatea în care au cerut legitimarea celor interesaţi de proiecţia de film, interzicându-le accesul în UBB.

Joia mânioasă reprezintă o serie de eveniment culturale, concretizate în proiecţii de filme documentare urmate de dezbateri.
Motivaţiile personalului care au comis aceste abuzuri au fost diferite, fiind schimbate pe măsură ce participanţii îndeplineau cerinţele domnilor care blocau accesul în UBB. Astfel, ni s-a spus că accesul în UBB este permis doar până la ora 20, motivaţie infirmată de aprobarea cererii pentru evenimentul care urma să înceapă la ora 20. După ce li s-a spus acest lucru, domnii de la intrare au pretextat că persoanele care nu sunt studenţi sau angajaţi UBB nu pot intra în Universitate, afirmaţie care contrazicea aprobarea unui eveniment public care reiese din cererea mai sus menţionată. Mai grav, unii dintre cei care doreau să participe la evenimentul cultural au fost bruscaţi şi evacuaţi cu forţa din sediul UBB. Revoltător este faptul că, în scurt timp, s-au prezentat la sediul UBB doi ofiţeri de Poliţie, care nu doar că au avut acces, ci au fost chiar invitaţi în sediul Universităţii. Aceştia s-au poziţionat de o parte şi de cealaltă a intrării, ajungând să păzească Universitatea de propriii săi studenţi şi angajaţi.
Considerăm că spaţiul universitar este prin excelenţă un spaţiu public, deschis dezbaterilor şi discuţiilor, principiu care a fost grav încălcat prin acţiunile din seara zilei de 21.03.2013. Protestăm împotriva atitudinii personalului UBB implicat în evenimentele mai sus menţionate, solicităm Conducerii Universităţii investigarea evenimentelor care au avut loc la sediul UBB şi identificarea persoanelor la ordinul cărora a fost iniţiat acest gen de răspuns la o acţiune culturală publică, perfect încadrabilă în tipul de activitate universitar. Solicităm, de asemenea, luarea măsurilor care se impun şi exprimarea unei poziţii oficiale a conducerii UBB în această problemă”.

photo: aprobarea acordată de către UBB pentru desfășurarea proiecției și a dezbaterii și comunicatul Tinerilor Mânioși

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here