Babele şi Sfinxul

0

Ȋnainte de a realiza excursii ȋn depărtări, trebuie neaparat să vizitaţi două dintre cele mai frumoase monumente naturale ale ţării noastre: Bucegii şi Sfinxul, situate la o altitudine de 2216 m ȋn munţii Bucegi. Pentru a ajunge la ele, călătorul poate realiza atât trasee pe jos, care ȋnsă (atenţie!) sunt mai dificile, dar poate realiza şi o călătorie fascinantă cu telecabina din Buşteni. Veţi avea astfel şansa atât să vizitaţi obiective diferite, dar şi ȋnglobaţi o privire diferită asupra lumii la care nu avem acces ȋn viaţa de zi cu zi.

Cele două monumente s-au format ȋn urma fenomenului de eroziune eoliană, care constă ȋn distrugerea, transportare şi sedimentarea materialelor rezultate. Asupra lor sunt proiectate legende precum cea a transformării Babei Dochia ȋn stană de piatră sau precum cea a locului de reculegere a zeului dac Zamolxe.

Babele, un grup de stânci formate prin coroziune ȋn urma acţiunii agenţilor externi precum precipitaţiile şi vânrul, neputându-se nega nici intervenţia umană cel puţin asupra finisării formelor regulate, sunt cunoscute şi sub de „ciuperci de piatră” sau „Altarele ciclopice din Caraiman”.Legenda spune că Baba Dochia, plecând cu oile la păscut, a fost prinsă de un ger puternic, astfel că a ȋngheţat şi a căpătat formă de piatră.

Imediat lângă aceste formaţiuni, veţi găsi şi Sfinxul,  ȋnalt de 8 m şi având o lăţime de 12 m. El a primit această denumire atunci când a fost privit de către nişte fotografi dintr-un anumit unghi şi privind pe direcţia unei anumite axe. Având o ȋnfăţişare umană, megalitul pare să domine platoul muntos prin postura sa maiestuoasă. De asemenea, mergând puţin mai departe veţi putea ajunge la alte puncte de interes, Vârful Omu(2505m) şi Crucea Caraiman.

Din nefericire, agenţii externi şi timpul nu ȋncetează să ȋşi manifeste influenţa asupra acestor monumente naturale, modificându-le ȋn continuare aspectul. Din acest motiv s-ar putea ca ȋn câţiva ani imaginea Sfinxului să nu mai poată fi recunoscută aşa de uşor precum ȋn pozele oficiale care ni se ȋnfăţişează. Aşa că nu ezitaţi să vă duceţi cât mai curând ȋn aceste locuri pentru a le imortaliza postura pentru ultime dăţi ȋnainte ca Natura să ȋşi facă treaba !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here