Dej: „Dezvelirea plăcii memoriale dr. Cornel Pop”

0

Marţi, 6 noiembrie, a avut loc dezvelirea unei plăci memoriale consacrată avocatului dr. Cornel Pop (1889-1953), primar al oraşului în perioada interbelică, un adevărat „părinte al oraşului”, după cum l-au considerat contemporanii săi.

Amplasată pe faţada imobilului în care a locuit dr. Cornel Pop – actualul sediu al Clubului Copiilor, de pe strada Nicolae Titulescu Nr. 4 – placa are menirea de a omagia o personalitate care a marcat istoria oraşului, omul căruia i se datorează, în mare măsură, modernizarea Dejului în perioada de după Marea Unire: refacerea pavajelor şi trotuarelor distruse în timpul războiului, amenajarea noii pieţe agroalimentare, înfiinţarea arenei sportive, patinoarului şi parcului din apropierea acestora, înfiinţarea „serviciului de ridicare a gunoaielor de la proprietăţile particulare”, construirea noului apeduct şi a digului de apărare împotriva inundaţiilor (de la pod, la abator). De asemenea, a înfiinţat şi organizat muzeul orăşenesc (susţinând şi cercetările arheologice din zonă), şcoala primară din Valea Codorului, clubul sportiv „Unio”, devenit ulterior clubul „Unirea”, a amenajat ştrandul oraşului, a înfiinţat ziarul „Someşul” (1923) şi a tipărit pe cheltuiala primăriei „Monografia oraşului Dej” de pr. George Mânzat (1926). În 1927, împreună cu pictorul Alexandru Szopos, a pus bazele Şcolii de Pictură, pentru care s-a construit un cochet pavilion, în parcul oraşului.

Momentul festiv al dezvelirii şi sfinţirii plăcii a fost precedată de o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Ioan Chirilă şi alocuţiunile rostite de deputatul Cornel Itu – iniţiatorul acestui demers de suflet pentru Dej şi dejeni, de primarul Costan Morar şi Valentin Cuibus, inspector şef al ISJ Cluj, precum şi de prezentarea unei scurte biografii a dr. Cornel Pop, prezentată de prof. Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej. Moderator: prof. Vasile Ţâra, directorul Clubului Copiilor. De asemenea, evenimentul a fost onorat de prezenţa senatorului Marius Nicoară, viceprimarului Aurelian Mureşan, consilierului judeţean Vasile Sălătioan, consilieri locali şi primari din comunele arondate municipiului, directori de şcoli şi reprezentanţi ai societăţii civile, dintre care, Asociaţiei ACTA îi revine meritul de a se fi implicat în materializarea iniţiativei deputatului dejean.

În încheiere, îmi permit să citez un fragment din discursul rostit de prof. Albinetz, ca o sinteză a momentului festiv de marţi: „Limba şi valorile străbune, au fost sute de ani, muntele în care atâtea seminţii străine n-au putut pătrunde, ca să ne absoarbă. Acestui munte naţional îi suntem datori şi noi astăzi să zidim câte o piatră, pentru al face mai puternic şi mai înalt.

Prin evenimentul iniţiat astăzi de domnul deputat Itu Cornel, prin zidirea acestei pietre comemorative, se scrie o pagină de istorie locală şi regională, se întăreşte acel munte al valorilor naţionale şi se aduce un bine meritat omagiu Primarului Pop Cornel pentru întreaga sa activitate politică, administrativă, cultural-socială şi publicistică.
Domnule deputat, vă mulţumim pentru această iniţiativă, prin care comunitatea locală şi regională, pe care o reprezentaţi cu cinste, îşi face acum pe deplin datoria faţă de un fiu al urbei noastre, care deşi, a dus o viaţă în slujba oraşului, a murit ca deţinut politic, la numai 64 de ani, în Spitalul închisorii comuniste Văcăreşti.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar spiritul său să vegheze asupra oraşului Dej”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.