20 de ani de Şcoală Waldorf la Cluj-Napoca

0

Anul acesta, Liceul Waldorf sărbătoreşte 20 ani de la înfiinţarea primelor clase la Cluj-Napoca, avînd instruire centrată pe Pedagogia Waldorf. Evenimentul va fi marcat astăzi, 25 octombrie 2012, printr-o serie de manifestări la care vor participa pe lîngă părinţii, elevii şi dascălii actuali ai şcolii şi foşti absolvenţi, părinţi şi dascăli din aceşti 20 ani.

În toamna anului 1992 s-au deschis primele două clase I Waldorf la Cluj-Napoca – cîte una cu predare în limbile română, respectiv maghiară. În 1996 a fost înfiinţată Şcoala Waldorf, care s-a transformat în 2000 în Liceul Waldorf. În anul 2009, liceul s-a mutat în noul sediu din Cartierul Zorilor, una dintre cele mai moderne clădiri şcolare din ţară.

Liceul Waldorf este membru al Federaţiei Waldorf din România, federaţie supervizată de asociaţiile internaţionale ale şcolilor Waldorf/Rudolf Steiner: Freunde der Erziehungskunst Rudorf Steiners, Internazionale Asoziazion für Waldorfpedagogik in Osteuropa şi European Council for Waldorf/Steiner Education, reţea internaţională care promovează o educaţie flexibilă, diferenţiată în context interdisciplinar, centrată pe cultivarea creativităţii şi a deprinderilor practice.

La evenimentul de astăzi va fi prezent dl Claus Metzler din partea IAO (Internazionale Asoziazion für Waldorfpedagogik in Osteuropa şi European Council for Waldorf/Steiner Education), care va ţine o prelegere, la cererea părinţilor, cu tema „Cum ne putem pregăti mai bine copiii pentru viitor?”. Dl Metzler este fost dascăl Waldorf, fondator al Şcolii Waldorf din Wuppertal, Germania, şi mentor al şcolii clujene din 2009.

Crezul instituţional al învăţămîntului Waldorf este acela de a-i acorda copilului o educaţie adecvată într-o lume care se transformă de la o zi la alta într-un ritm ameţitor, tradusă într-o cultivare a creativităţii nealterate, a flexibilităţii, independenţei proactive, a libertăţii în iniţiativă, într-o ?coală în care elevii pot pune cu plăcere, cu interes ?i curiozitate întrebarile care îi frămîntă, în care predarea interdisciplinară şi instruirea diferenţiată este o realitate.

În cadrul Liceului Waldorf învaţă la ora actuală un număr de 368 copii, în secţiile română, respectiv maghiară, de la grădiniţă pînă la clasa a XII-a – a transmis, pentru FĂCLIA de Cluj, prof. Titus Grigorovici, directorul Liceului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.