O maimuţă nou descoperită seamănă cu un om

1

Oamenii de ştiinţă pretind că au descoperit o nouă specie de maimuţă, ce locuieşte ȋn ȋndepărtatele pădurii ale Republicii Democrate Congo. Aceasta, deşi bine cunoscută vânătorilor locali, este o noutate pentru lumea exterioară. Noua specie, denumită ca Cercopithecus Lomamiensis şi cunoscută local sub numele de Lesula, reprezintă a doua descoperire a unei specii de maimuţă din ultimii 28 de ani.

Echipa de cercetători a identificat o maimuţă legată de un gard. Era animalul de casă a lui Georgette, fata directorului şcolii locale. Aceasta a adoptat animalul, după ce mama i-a fost omorâtă de către un vânător. “Imediat am remarcat că ceva era diferit. Părea ca o maimuţă din ȋndepărtatul est, dar culoarea era diferită.”, a declarat John Hart, conducătorul proiectului. Maimuţele din est sunt semi-terestre, cu chipul ca o bufniţă. Dar aceasta avea ochii mari, foarte asemănători cu ai oamenilor, o faţă rozalie şi o coamă aurie.

Astfel John Hart a luat legătura cu geneticieni şi antropologi pentru a le cere sfatul, ştiind că este important să aibă o echipă care să colaboreze. Pentru că, ȋn ciuda diversităţii care există ȋn cadrul unei specii, cercetătorul avea instinctul că ȋn acest an este vorba de o nouă specie. Studiul exhaustiv a durat 3 ani.

Hart speră că rezultatele studiului să reȋnoiască efortul de a salva pădurile curate ale Africii Centrale. Sub ameninţarea furnizorilor de lemne, a braconierilor şi a guvernelor naţionale slabe ele sunt vulnerabile şi trebuie protejate. De asemenea, pădurile Africii Centrale sunt importante pentru că sunt o sursă potenţială pentru descoperiri ştiinţifice şi un element cheie pentru biodiversitatea de pe Pământ.

“Provocarea este de a face din specia Lesula, imaginea care să poarte mesajul pentru conservarea ȋntregii faune a Congo, care se află ȋn pericol.”, a explicat Hart. De asemenea, după ce au făcut cunoştiinţă cu maimuţa Lesula a Georgettei, oamenii de ştiinţă au ȋncercat să ȋi urmărească progresul. La un anumit punct, fetiţa şi-a eliberat prietenul animal. Se pare, ȋnsă că cineva la capturat şi probabil a sfârşit ȋn oala cuiva. Astfel se speră că, cu ajutorul unei protecţii mai bune, restul biodiversităţii animalelor din zonă să nu sufere aceeaşi soartă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.