Izsák Balázs: „Demnitari ai UDMR au vândut apartamente aparţinând Colegiului Secuiesc Mikó”

0

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balázs, acuză reprezentanţii UDMR că au încercat să rezolve problema retrocedării unor bunuri bisericeşti „în spatele culiselor”, în baza unor înţelegeri politice, şi că demnitari ai Uniunii au vândut apartamente aparţinând Colegiului Secuiesc Mikó, deşi acesta era revendicat.

Preşedintele CNS, a amintit, într-o conferinţă de presă, care a avut loc în data de 3 septembrie că România s-a angajat, în momentul aderării la Consiliul Europei, în 1993, la retrocedarea bunurilor bisericeşti, însă acest angajament internaţional a fost de multe ori tergiversat, iar în unele cazuri s-a ajuns chiar la „situaţii contrare”.

Izsák Balázs a subliniat că despre aceste „mijloace nefolosite” ale dreptului internaţional de protecţie a minorităţilor nu s-a spus nimic la demonstraţia de protest de la Sfântu Gheorghe, legată de Colegiul Secuiesc Mikó.

„După 1993, România îşi asumă obligativitatea să răspundă acestei solicitări şi din această cauză începe procedura de retrocedare a bunurilor bisericeşti. Timp de 19 ani de mai multe ori ar fi fost nevoie să ne adresăm Consiliului Europei, pentru că această procedură a mers foarte lent, s-au întâmplat nişte lucruri care nu trebuiau să se întâmple şi care erau contrare acestei obligativităţi, dar noi nu am făcut uz de acest drept internaţional de protecţie a minorităţilor. Din ce cauză? Explicaţia o găsim într-o declaraţie făcută de Béla Markó în 1998: «Nu ne vom adresa Consiliului Europei, nu ne vom plânge împotriva unui guvern din care facem şi noi parte». Deci mijloacele dreptului internaţional de protecţie a minorităţilor sunt nişte mijloace nefolosite, chiar interzise, motiv pentru care nu s-a vorbit şi nu s-a spus niciun cuvânt nici la mitingul de protest de la Sfântu Gheorghe, despre această obligativitate a României”, a declarat Izsák Balázs.

Acesta a mai declarat ca demnitari ai Uniunii au vândut apartamente aparţinând Colegiului Secuiesc Mikó, deşi acesta era revendicat şi în curs de retrocedare. El i-a menţionat pe parlamentarii Álmos Albert – fost primar al municipiului Sfântu Gheorghe şi Gergely Olosz, care la acel moment era directorul întreprinderii de gestionare locativă din oraş, subliniind că nimeni nu a vorbit de responsabilitatea acestor demnitari UDMR în cazul Colegiului Mikó. Mai mult, el a susţinut că există şi alţi demnitari ai UDMR implicaţi în”renaţionalizări”, precum senatorul Dénes Seres.

„În acea perioadă (când s-au vândut apartamente aparţinând Colegiului Secuiesc Mikó – n.r.) primarul oraşului Sfântu Gheorghe era Álmos Albert, actual senator UDMR, iar directorul întreprinderii de gestionare locativă era Gergely Olosz, deputat UDMR. Numele lor nu a fost rostit, de responsabilitatea lor nu s-a vorbit niciodată. La Târgu Mureş, fostul primar, Imre Fodor a refuzat de fiecare dată, categoric, să vândă pe baza Legii 112 imobile care au fost solicitate de biserici. (…) Nu se întâmplă pentru prima oară când Colegiul Reformat din Zalău, la iniţiativa senatorului UDMR Dénes Seres, a fost renaţionalizat, la momentul respectiv un singur om, un singur personaj important al vieţii publice, László Tőkés, a fost cel care a protestat faţă de renaţionalizare, motiv pentru care a fost eliminat din UDMR, atunci a fost desfiinţată funcţia de preşedinte de onoare„, a afirmat liderul CNS, citat de sursa amintită.

După cum se ştie, aproximativ 25.000 de maghiari au participat, pe 1 septembrie, la Sfântu Gheorghe, la protestul „Ziua Dreptăţii”, organizat faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului Secuiesc Mikó din municipiu, scopul acţiunii fiind acela de a semnala că decizia instanţei ar putea fi un precedent periculos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here