INS: „Câştigul salarial mediu net a crescut în iunie cu 1,4%”

0

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în iunie de 2.140 lei, cu 1,5% mai mare decât în luna mai, iar cel net s-a cifrat la 1.552 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 22 lei (1,4%), conform unui comunicat remis, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.114 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (845 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,4%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,6%, cu 1,8 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2012.

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here