Primul medicament ȋmpotriva HIV

0

Un anunţ important din ultimele zile este aprobarea de către FDA a folosirii Truvada, primul medicament folosit pentru a preveni HIV în ultimii 30 de ani ȋn care s-a desfăşurat lupta ȋmpotriva acestui virus. Pentru a fi folosit ca practică a sexului  sigur şi pentru a continua testările, medicamenul, aprobat prima dată ȋn 2004, face promisiuni ȋn prevenirea infecţiei, rata de protecţie fiind plasată la 90%.

Siguranţa şi eficacitatea Truvada  au fost demonstrate în două studii clinice mari, randomizate, dublu-orb şi comparate cu placebo . Studiul iPrEx a evaluat Truvada în 2.499 de bărbaţi testaţi cu  HIV-negativ sau femei transsexuale care au  făcut sex  cu bărbaţi, dar având un comportament de risc ridicat pentru infecţia cu HIV (precum  nefolosirea sau folosirea inconsistentă a prezervativului în timpul actului sexual). Subiecţii au ȋntreţinut relaţii cu un parteneri cu statut pozitiv sau HIV necunoscut, cu un număr mare de parteneri sexuali, luându-se în considerare și cazul prostituării. Rezultatele au arătat că Truvada a fost eficace în aceşti participanţi reducând riscul de infectare cu HIV cu 42 la sută mai mult decât placebo. Eficacitatea a fost puternic corelată cu folosirea medicamentului din cadrul studiului.

Cu toate acestea, anumite ȋngrijorări au existat față de acest medicament legat de potenţialele mutaţii ale virusului, existând anumite teorii care afirmă că un tratament preventiv va ȋncuraja virusul să devină mai puternic. Pentru a opri această posibilitate, FDA a declarat: “Fabricantul Truvada, Gilead Science Inc., consideră necesar să colecteze tulpini virale de la persoanele care se infectează cu HIV ȋn timp ce iau Truvada şi să le evalueze pentru a detecta prezenţa unei rezistenţe. ” Cu alte cuvinte, Truvada va urmări situaţia ȋndeaproape.

Medicamentul ar putea sosi alături de un preţ solid de 13.900 de dolari pentru un tratament de un an, dar până acum este singurul medicament de acest gen, astfel că era oarecum de aşteptat ca şi preţul să fie pe măsură. Majoritatea reglemenărilor FDA s-a concentrat pe practicile generale a sexului sigur, precum prezervativele, pentru a preveni infecţia cu HIV, acesta fiind primul medicament conceput pentru a opri contactarea virusului și aprobat  de către FDA. Vă vom ţine la curent cu noutăţile, pe măsură ce le vom afla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here