Mesajul Prefectului Vuşcan de Ziua Drapelului

0

Onorată asistenţă,

Dragi militari,

Mă simt deosebit de onorat să fim împreună în Piaţa „Avram Iancu” din Cluj-Napoca pentru a sărbători Ziua Drapelului Naţional, la cei 164 de ani de la declararea oficială a tricolorului ca Drapel Naţional.

În urmă cu 164 de ani, în anul Revoluţiei de la 1848, cei care au rostit pentru prima dată cuvintele Dreptate şi Fraţie au adunat într-un buchet cele mai frumoase trei culori din lume, roşu, galben şi albastru şi le-au înălţat drept drapel naţional în numele libertăţii şi unităţii neamului românesc.

Unirea Principatelor la 1859, Războiul de Independenţă, Marea Unire de la 1918, Primul şi al Doilea Război Mondial, sunt doar câteva momente de istorie în care drapelul naţional a călăuzit poporul român şi a sedimentat în conştiinţa românilor idealurile de unitate şi independenţă.

Ne amintim cu mare emoţie şi bucurie  imaginea memorabilă din decembrie 1989 a tânărului de 13 ani – Gavroche de România, înfăşurat în drapelul naţional, pe un tanc în Piaţa Universităţii, imagine care făcea înconjorul lumii şi transmitea tuturor că Revoluţia română a învins.

Un gând special pentru militarii români care îşi servesc patria sub Tricolor, uneori cu jertfa supremă, oriunde s-ar afla, în ţară sau în străinătate.

Nu există român care atunci când priveşte drapelele naţionale ale statelor arborate în faţa unor instituţii europene sau trans-atlantice, să nu urmărească cu insistenţă tricolorul României.

Nu există român care atunci când se întoarce în ţară şi la punctele de frontieră zăreşte arborat drapelul tricolor, să nu tresară şi să spună „Aici este casa mea”.

Nu există român căruia atunci când drapelul este arborat pe catargul cel mai înalt la victoriile sportivilor români, să nu i se umple ochii cu lacrimi de bucurie.

Avem nevoie mai mult ca oricând de tricolor în suflet, tricolor care să ne elibereze de sentimentul de ură viscerală şi intoleranţă duse până la moarte, sentimente nespecifice neamului românesc.

Nu trebuie să inventăm nimic nou, trebuie doar să observăm că statele civilizate, în momente de criză, strâng rândurile şi găsesc modalităţi de comunicare.

Haideţi să ne adunăm în jurul drapelului naţional dragi clujeni, cu tot ce înseamnă problemele mari ale României şi să spunem

La mulţi ani Drapel Tricolor!

La Mulţi ani România!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Prof dr ing Gheorghe Ioan VUŞCAN

                     PREFECT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here