Fapte şi mituri despre soare

0

1. Toate cremele cu protecţie solară protejează ȋmpotriva ȋncreţiturilor, petelor solare şi a arsurilor?

Nu, unele dintre ele protejează numai ȋmpotriva razelor ultraviolete UVB, care reprezintă cauza principală a arsurilor solare, dar razele ultraviolete UVA pătrund mai adând ȋn piele. Expunerea la ambele tipuri poate duce la ȋmbătrânire prematură a pielii, la cancer de piele şi arsuri.

2.Un bronz de bază poate proteja ȋmpotriva soarelui

Fals. Nu există un bronz care să fie sigur. Orice expunere la soare duce la suferirea pielii dumneavoastră de pe urma razelor ultraviolete. Ori de câte ori vă bronzaţi, vă răniţi pielea, crescând riscul pentru cancerul de piele şi grăbind procesul de ȋmbătrânire al pielii.

3.Machiajul vă poate proteja pielea ȋmpotriva soarelui?

Da. Pudrele comprimate ce conţin particule pigmentate mici de talc oferă o anumită cantitate de protecţie, precum şi unele creme hidratante, creme pentru ochi, rujuri şi fonduri de ten. Evitaţi lujurile lucioase, strălucitoare, care acţionează ca uleiul de copii şi pot atrage razele ultraviolete către buzele dumneavoastră.

4. Ce cantitate din razele ultraviolete pot trece prin nori?

Norii nu vă protejează de distrugerile provocate de soare. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, până la 80% din razele UV trec prin nori şi vă deteriorează pielea. Ar trebui să vă daţi cu cremă cu protecţie solară sau să purtaţi haine protectoare chiar şi ȋn zilele ȋnorate.

5.Geamurile protejează pielea de razele dăunătoare ultraviolete

Fals. Razele ultraviolete UVB, care cauzează arsurile, nu pot penetra sticla, dar razele ultraviolete UVA pot. Se recomandă să folosiţi cremele cu protecţie solară mare chiar dacă sunteţi ȋn casă.

6. O cremă cu protecţie solară 30 oferă protecţie dublă decât una cu 15

Fals. Factorul de protecţie solară se referă la cât timp durează protecţia pe care v-o oferă şi nu la cât de mult vă protejează. De exemplu, o cremă cu protecţie solară 15 vă protejează ȋmportiva arsurilor de 15 mai mult timp decât dacă nu v-aţi da cu nimic, iar una cu factor de protecţie 30, de 30 de ori mai ȋndelungat.

7.Ce protejează mai bine, o crema cu protecţie solară 15 sau o umbrelă mare?

Cu toate că umbrelele mari oferă umbră suficientă, ele nu protejează ȋmpotriva razelor ultraviolete, din cauză că acestea pot fi reflectate de nisip şi pot ajunge sub umbrelă. De fapt, cantitatea de raze UV sub umbrelă pot fi până la 84% din cât aţi primi atunci când sunteţi expuşi direct la soare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here