Zoltan Teszari, patronul invizibil al RCS&RDS

1

Zoltan Teszari a fondat şi dezvoltat în ultimii 17 de ani RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicaţii cu acţionariat românesc cu afaceri de 418 milioane de euro anul trecut.

Deşi compania pe care o deţine are milioane de clienţi de televiziune, internet şi telefonie, până acum în presă a aparut doar o fotografie cu acesta.

Fost vicecampion european la judo, Teszari s-a lansat în afaceri în 1990, pe vremea când avea doar 20 de ani, cu o tonetă de îngheţaţă, trecând apoi la afaceri cu programe prin cablu.

Prima televiziune a cumpărat-o cu 16 ani în urmă, de la Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Bihor.

Cel mai bogat bihorean a intrat în afaceri cu banii câştigaţi din sport, începând de jos. În 1990, împreună cu prietenul său Ludescher Csaba, a cumpărat o tonetă de îngheţată, pe care au amplasat-o în curtea unei biserici din centrul Oradei, şi a înfiinţat firma Rubin&King. Pas cu pas, cei doi au trecut de la comerţul stradal la importuri de prafuri concentrate şi cornete pentru îngheţată, profitând de apropierea Oradei de graniţa cu Ungaria. În paralel cu transformarea Rubin&King într-unul dintre cei mai mari importatori de profil din ţară, Zoltan Teszari a întemeiat o firmă prin care importa cabluri şi componente electronice pe care le vindea apoi televiziunii prin cablu TVS, patronată pe atunci de Alexandru Kiss. În acelaşi timp s-a asociat în firma de televiziune prin cablu a lui Gheorghe Maftei, din Braşov.

„Boom”-ul a avut loc în 1995, când afaceristul a preluat televiziunea TVS şi a înfiinţat RCS  (Romanian Cable System) începând să achiziţioneze tot mai multe firme din domeniu. În 1998, Teszari a avut inspiraţia de a înfiinţa firma Romania Data System (RDS), începând să introducă internet în casele românilor. În 2003, RCS a achiziţionat firma de cablu Terra Sat,  ceea ce i-a adus peste 1,3 milioane de abonaţi, depăşindu-şi astfel competitorul, firma Astral Telecom. În 2004, a lansat în România Digi TV, până la sfârşitul anului respectiv reuşind să acumuleze aproximativ 200.000 de clienţi. În ianuarie 2005, a lansat Digi TV şi în Ungaria. Fuzionarea dintre RCS şi RDS a avut loc în 2005, oferind împreună servicii de telefon, internet şi televiziune. În 2010, RCS&RDS a avut o cifră de afaceri de 410 milioane de euro şi a înregistrat pierderi de 16,3 milioane de euro. Capitalurile proprii s-au ridicat la 80,2 milioane de euro. Cifra de afaceri a companiei, cu 5.800 de angajaţi, este cu 4% mai mare faţă de cea din 2009. Dacă majoritatea miliardarilor bihoreni au fost afectaţi de criză în ultimul an, Zoltan Teszari a ştiut să îşi gestioneze afacerile în aşa fel încât să îşi crească averea ajungând de pe locul 14 pe locul 10 în clasamentul celor mai bogaţi români.

1 COMENTARIU

  1. Astia de la rds niste idioti faci contract si te lasa in asteptare pana nu le dai spaga sa te cableze nu te baga in seama.niste escroci le va cade guvernul hotilor de la rds

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.