Huda Bolundului transformată în agent de campanie electorală

0

Circulă zvonul, deocamdată neconfirmat, că distinsul primar al comunei Blăjeni din județul Hunedoara, dorește să organizeze pe fondul actualei campanii electorale, o serbare câmpenească mai inedită. Locul ales pentru desfășurarea următorului eveniment are, după părerea dumnealui, o deosebită conotație istorică: “locul în care Avram Iancu împreună cu prietenul său Gavrilă… a stat ascuns de prigoana administrației austriece” în 1848 (S. Dragomir, 1924 sau 1965?).

Conform tradiției orale locale, Avram Iancu s-ar fi ascuns într-o peșteră situată undeva la izvoarele Crișului Alb, aproximativ pe moșia satului Ticera, aparținând comunei Bulzeștii de Sus. În proximitatea acestui sat se află cătunul de la Porcariu (Dragu Brad), care din punct de vedere administrativ aparține de comuna Blăjeni. În prezent aceste două localități rurale sunt lipsite total de prezeța activităților umane permanente, ultimele două recensăminte confirmând lipsa locuitorilor. În acest spațiu montan nelocuit, limita administrativ teritorială dintre cele două comune este nedefinită.

Această peșteră, cunoscută de localnici, cercetată și topografiată de speologii amatori de la Clubul de Speologie Zarand din Brad prin deceniul 8 al secolului trecut, se află localizată în bazinul superior al râului Crișul Alb (Munții Metaliferi), sub un abrupt calcaros la confluența cu pârâul Dragu-Brad. Formată în regim freatic (înecat) în calcarele cristaline ale Platoului Poieni (seria marmurelor de Sohodol, Ianovici et al. 1969), peștera are dimensiuni modeste (27 m), secțiunea redusă, orientarea intrării spre nord și nu prezintă condiții ideale pentru locuire (nu se află în Repertoriul Arheologic al Județului Hunedoara ca peșteră locuită în vechime). E adevărat, se spune că Avram Iancu s-a ascuns acolo, nu a locuit. DEX-ul prezintă diferite definiții ale verbului a se ascunde sau ale adjectivului ascuns, dar nu pomenește nimic din punct de vedere temporal. Cât a stat ascuns în aceal loc? O oră, o zi, o săptămână? Merită acest loc să fie transformat într-un loc de pelerinaj, o Meccă a moților, ardelenilor sau a tuturor românilor doar ca acest domn să-și facă campanie electorală și să manipuleze masele de naivi? Sper că nu!

Fără un real suport științific (documente istorice autentice vs mituri locale), consider că intenția domnului Raț de a da naștere unui loc nou în conștiința națională este inutil. Special am lăsat spre final, să amintesc cum se numește această mică peșteră în tradiția locală: Huda Bolundului (magh=nebun). Concluziile sunt subiective.

Si în Revolutia de la 1848-1849 locuitorii din zona au fost în centrul evenimentelor. În vara anului 1848, autoritatile transilvanene vor încerca arestarea lui Avram Iancu, care era considerat conducatorul românilor. În fata acestui pericol, Avram Iancu va sta ascuns doua saptamâni într-o pestera situata la izvoarele Crisului Alb, la hotarul dintre comunele Blajeni, Bulzesti si Vidra. De aici, din pestera va coordona, prin emisari, prieteni de-ai sai, actiunile de organizare si pregatire de lupta a românilor din munti. (sursa:http://www.blajeni.ro/istoric.php)

 La mijlocul lunii august 1848 Iancu e silit să se ascundă în pădurea de fag din zona Vidrei de Sus, pentru a scăpa de poterele trimise să îl aresteze.

(sursa:http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Avram_Iancu)

Marius Kenesz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here