Şi femeile percep diferit bărbaţii goi

0

barbat-sexyUn nou studiu arată că nu doar bărbaţii, ci şi femeile percep sexul opus diferit atunci când vine vorba de a-şi etala muşchii sau a fi gol. Cercetătorii spun că ar fi absurd să credem că capacităţile mentale ale oamenilor se modifică fundamental atunci când ȋndepărtăm hainele.”Cu toate acestea, ȋn 6 studii am arătat că renunţând la bluză sau revelând orice parte a pielii poate schimba semnificativ modul cum percepe mintea”.

Noul studiu realizat de psihologul Kurt Gray, de la Universitatea Maryland, alături de colegii lui de la Yale şi Universitatea Nordestică au extins şi ȋmbunătăţit ȋnţelegerea modului cum îndreptarea atenţiei asupra corpului cuiva poate altera perspectiva masculină, dar şi feminină.

Studiile anterioare şi teoriile feministe au sugerat pentru o lungă perioadă de timp că, atunci când un bărbat vede o femeie fiind aproape sau chiar goală, ei se concentrează asupra corpului şi se gândesc mai puţin la minţile acestora.

“Un aspect important al studiului nostru este că, spre deosebire de multe alte cercetări precedente, se aplică ambelor sexe”.Este pus ȋn discuţie, de asemenea, şi caracterul de obiectivizare, deoarece persoanele fără haine nu sunt percepute ca fiind obiecte, ci le sunt atribuite o mentalitate diferită.

Rezultatele recente indică faptul că, ceilalţi nu sunt priviţi mai degrabă ca un continuu de la a fi obiect la a fi uman, ci din două perspective: de agenţi şi de experienţă. Agenţii au capacitatea de a acţiona, planifica şi exercita auto-controlul, pe când experienţa reprezintă abilitatea de simţi durerea, plăcerea şi alte emoţii.

Atunci când bărbaţii şi femeile din studiu se concentrau asupra corpului cuiva, perceperea agentă a fost redusă, pe când cea a experienţei creştea. Gray şi colegii săi sugerează că efectul apare din cauză că oamenii cred inconştient că mintea şi corpul sunt separate sau chiar opuse, astfel ȋncât capacitatea de a acţiona ȋi revine exclusive minţii, pe când abilitatea experienţei şi emoţiilor doar corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here