Fraţii Karamazov

0

Povestea fraţilor Karamazovi stârneşte interesul atât pentru pasionaţii de romane psihologice, filosofice, cât şi pentru cei de romane detective. Alături de destinul tragic al acestei familii, se ţes reflecţii asupra credinţei, asupra esenţei spiritului rus şi nu ȋn ultimul rând al destinului uman, ȋmpletindu-se cu desfăşurarea evenimentelor cotidiene care, cel mai adesea, tulbură personajele.

Dmitri, Ivan şi Alioşa Karamazov sunt fiii bufonului mincinios şi lipsit de caracter, Feodor Pavlovici, ce ȋşi petrece viaţa ȋn plăceri carnale şi ȋn mărirea averii pe care o are, dar ȋn domeniul căruia nu-i lipsesc anumite abilităţi negustoreşti. Având parte de un astfel de tată şi fiind lipsiţi de mame, cei 3 fraţi sunt ȋnstrăinaţi ȋncă din fragedă pruncie, crescând şi dezvoltându-se fiecare ȋn funcţie de circumstanţele ȋn care i-a abandonat soarta.

Dar iată că, după mulţi ani, familia se reuneşte ȋn satul natal pentru ca, ȋncă o dată de la naşterea lor, să fie aruncaţi ȋn vârtejul necruţător al tragediei. Dmitri Karamazov, logodit cu Katerina Ivanovna, se ȋndrăgosteşte pasional de Gruşenka, pentru care creşte flacăra iubirii şi ȋn Feodor Pavlovici. Apare astfel rivalitatea incomensurabilă ȋntre tată şi fiu faţă de frumoasa tânără rusoaică, iar ȋncordarea crescândă ȋntre cei doi se ȋncheie cu un aparent paricid. Toate indiciile conduc la Dmitri, dar povestea ascunde mai multe substraturi ȋn interiorul ei, motiv pentru care apare ȋntrebarea: “Cine este oare vinovatul?”. Nu ȋn ultimul rând, logodnica lui Mitia şi fratele Ivan se ȋndrăgostesc reciproc, planul relaţiilor interumane devenind din ce ȋn ce mai complicat.

Asupra tuturor personajelor veghează mezinul Alioşa Karamazov, care intrase ȋn mănăstire pentru a se dedica acestei vieţi curate şi spirituale. Dar mentorul său, călugărul Zosima, se află pe patul de moarte şi ȋi lasă ca ultimă poruncă să renunţe la straiele călugăreşti şi să intre ȋn lume pentru a se ocupa de familia sa, asupra căreia pluteşte o tensiune puternică. Blând, inocent, cu o cunoaştere pătrunzătoare a sufletului omenesc, Alioşa este ȋngerul chemat de către toată lumea pentru a i se destăinui şi pentru a lua decizia finală ȋn privinţa frământărilor ce ȋi tulbură. El luptă şi ȋşi doreşte instinctiv să creeze ordine ȋn lumea haotică ȋn care s-a avântat şi pe drumul căreia se află abia la ȋnceput.

Parcurgerea ultimului roman al lui F.M. Dostoievski vă va sensibiliza negreşit prin meditaţiile sale asupra vieţii, asupra caracterului uman şi a religiei, prin dificilele obstacole pe care personajele sunt nevoite să le soluţioneze, prin stilul deosebit de atractiv şi vă va deschide apetitul spre o ȋnţelegere diferită, pe care o conturează cu fineţe şi ȋnţelepciune romancierul rus, a vastei lumi a cărui parte suntem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.