Studenţii de la Drept – UBB continuă revolta

14

Studenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai continuă demersul iniţiat de reclamanţii Mircea Dobocan, Ioan Geană şi Tudor Coman, după ce au depus marţi, la Comisia de Etică, o plângere împotriva profesorului Dan Chirică.

Demersul celor trei tinde să se extindă asupra întregii facultăţi de Drept din cadrul UBB. Studenţii cer reformarea instituţiei atrăgând atenţia că Facultatea de Drept de la UBB ” scoate formaliști pe bandă rulantă”.

Facultatea de Drept UBB s-a transformat într-o mică corporație juridică cu unic scop de a scoate formaliști pe bandă rulantă, care nu văd decât litera legii nu și moralitatea ei. În loc să se centreze atenția profesorilor pe studenți, aceștia doresc stricto sensu să îndoctrineze studenții cu opiniile lor, fără a le da dreptul să-și construiască o idee proprie, iar mijloacele de examinare ale unora dintre profesori sunt total absurde ieșind din sfera echității. De ce nu poți alege să dai examen oral spre exemplu?

Eu vreau să mă dezvolt ca avocat nu ca reproducător a unui profesor şi acolo sunt bun, sau poate mai sunt bun să plătesc 4-5 milioane pe examen care zboară în buzunarul cuiva ca în Facultate nu s-a schimbat un scaun de 4 ani!” a declarat unul dintre petiţionari, dl. Ioan Geană.

Studentul Geană explică şi modalitatea de notare la Facultatea de Drept din cadrul UBB: „Spre exemplu la materiile de Contracte Speciale și Succesiuni, examinarea este dusă la extremis, fiindcă pe lângă că sunt întrebări foarte interpretative, să mai iei și nota 5 este pâine cerească. Profesorul titular nu știe face distincție între 5 și 10, la el nota 5 este standard de modă în Drept, cred că s-a inspirat de la Casația de Modă Franceză!”.

Petiţionarul a explicat şi de ce nu abandonează demersul: „Denunț acest sistem abuziv de la Facultatea de Drept și nu ne lăsăm până ce nu se schimbă placa, din acest motiv funcționează  Justiția Română cu bolnăviciune, din cauza unor oameni care nu știu să-și dezvolte propriul punct de vedere și văd un Tratat anume la rangul Bibliei, nu are rost să dau exemple, plus de asta nu am de gând să ies virusat din această facultate fără să sțiu că nu am adus un aport la transformarea ei într-o adevărată arcă de parcurgere  și inițiere în domeniul justiției!”

Geană a mai completat că demersul celor trei nu este un „sacrificiu” ci un „denunţ”: „

Și apropo domnilor și doamnelor care mi-ați zis și mie și lui Dobocan că am avut curaj să facem astfel de sesizări si demersuri. Ăsta se numește curaj? Dacă ăsta-i curaj atunci nu am ce căuta în viața socială, iar prin asta ați dovedit ce ați învățat de la maeștri Facultății de Drept – să protejați Valoarea și Demnitatea Umană. Curaj este acela când te sacrifici pentru ceva și nu știi dacă mai trăiești sau nu, fiind tu împlinit că ai lăsat ceva pentru un om sau o comunitate, aici nu-i sacrificiu, aici îi denunț și luare de atitudine din  partea unor oameni care cunosc ce-i dreptatea„.

14 COMENTARII

 1. Ma declar placut surprins de atitudinea temerara si actiunea de perseverenta a domnilor Mircea Dobocan si Ioan Geana. Faptul ca in ciuda raportului dezavantajos de forte cei doi in continuare sustin cauza studentilor de la Facultatea de Drept din cadrul UBB este o dovada de necontestat a determinarii lor de a reforma sistemul. Trebuie sa fie inteles sa initiativa acestora nu este un gest de aroganta care urmareste stirbirea prestigiului institutie de invatamant superior la care s-au format, ci un demers care doreste evolutia sa pe o treapta superioara

 2. Exista intr-adevar cateva materii unde niste aza-zisi profesori isi bat joc de studenti. E o rusine pentru UBB ce se intampla acolo, dreptul a devenit o afacere prospera bazata pe taxele platite de studenti pentru reexaminari. Ce se intampla acolo nu e scoala, ci afacere.

 3. a dat Domnul si s-a trezit cineva sa reclame pe cineva in facultatea aia.Este anormal tot ce se intampla acolo..v-ati intrebat de ce termina numai 50 din 400 intr-un an?Si mai ales a semnalat cineva ca un credit a ajuns 60 lei?Pai ce om normal care are 600 lei isi permite sa le dea lor banii pe examene?Poti sa inveti mult si bine ca tot te pica pentru satisfacerea lor.

 4. Ai mare dreptate,`Vai`…in momentul de fata chiar asta a devenit facultatea de drept,o afacere prospera pentru profesori.Isi bat joc efectiv de studenti pe care ii numesc niste incompententi.Sincer nu cred ca toti aia 200 care pica examenele sunt niste idioti.Si sa nu mai vorbim de numarul studentilor care intra in prelungire de studii ,ca e de prisos.Facultate de prestigiu ,vorba vine.

 5. -sunt de acord cu acei tineri plini de curaj ,care incesrca sa scota la iveala neregurile din cadrul facultatii;trebuie sa fii f.bogat ,sa ai parintii indomeniul sau sa inveti pana te imbolnavesti.
  -daca sunt toti egali atunci sa se aplice pentru toti ,,legea studiului”,sa nu mai existe ,,pile” ci doar invatatura sau ingaduinta si ptr.cei fara sustinere,asa ar fi corect …nu?

  • Cred ca ati confundat facultatea….ceea ce au spus tinerii juristi in ,,denuntul” lor nu contest caci mai am ceva sa ajung a-mi preda un mare civilist cum e d-nul Chirica(si in aceasta privinta poate ma insel), dar sa fii foarte bogat si sa ai parinti in domeniu intr-adevar te ajuta, dar nu e ceva necesar sau vital…puteti sa il luati ca si exemplu pe d-nul Radu Chirita si nu e singurul,ba din contra cei care nu au parinti in domeniu sunt mai motivati a-si croi ei un drum si un nume in acest domeniu-caci acestia sunt cei care merita a fi un model in cariera-,aici e vorba de tine si de ceea ce vrei sa faci!Studiul intr-adevar ca e fff stufos comparativ cu alte fac. si domenii, insa daca iti place cu adevarat treci si peste acest dezavantaj ca e ffff interesant si captivant dreptul datorita dinamicii sale:P
   Imi cer scuze ca v-am contrazis, dar eu imi spun punctul meu de vedere, acela de student la UBB Fac. de Drept!

 6. e momentul sa se reglementeze situatia, o universitate de stat nu e mosia privata a cuiva, conducerea universitatii trebuie sa analizeze cazurile aberante.

 7. De ce recunoasteti ca sunteti prost pregatiti si gata? Sunt examene cu rate mai mici de promovabilitate decat cel al dl. Chirica.

 8. Geana tot respectul dar sa nu uitam zicala”tot ce spui poate fi folosit impotriva ta” eu sper sa nu ajungi o victima a sistemului educational,sa nu poti promova un examen doua si in cosecinta sa nu termini facultatea…multa bafta pentru k o sa ai mare nevoie!!!

 9. Da e normal ca din 400 sa treaca numai 50… pentru numai cei 50 care trec sunt cu adevarati pregatiti sa faca fata la ceea ce ii asteapta in practica.
  Si sa nu uitam un lucru : facultatea e FACULTATIVA.Cui nu-i convine ce sa intampla in facultatea asta e liber sa plece…mai sunt multe facultati de drept in tara.Cine invata isi ia examnele cu note mari si intr-adevar trebuie sa renunti in mare la viata personala ca sa ajungi printre primii dar pana la urma nu toti trebe sa ajungem avocati, judecatori , notari etc mai exista si alte meserii.
  Problema e ca mutli dintre noi se considera mai destepti si mai buni decat is in realitate.Domnul profesor Chirica nu face decat sa ne arate ca nu stim civil, ceea ce e o realitate cu toate ca noi credem cu incapatanare ca suntem foarte grozavi.
  Din moment ce anumite persoane pot sa-si treaca examenul de contracte speciale cu note mari consider ca problema nu e la profesor ci e la noi studentii.Poate ca unii dintre noi ar trebui sa se gandesca la faptul ca dreptul pur si simplu nu e pentru ei, in loc sa incerce sa demite un om la nivelul caruia nu vor ajunge niciodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here