Cum să-ti păcăleşti creierul să fie fericit

2

Un citat interesant al unei englezoaice care a petrecut 12 ani ȋn Tibet spune:”Nu ştim ce este un gând, cu toate acestea gândim mereu”. Este adevărat, căci, deşi cunoaştinţele despre creierul nostru s-au dublat ȋn ultimii 20 de ani, există ȋncă multe lucruri pe care nu le cunoaştem.

Ȋn anii recenţi, am ȋnceput să ȋnţelegem mai bine bazele neurale ale unor stări precum fericirea, mulţumirea, iubirea, compasiunea şi aşa mai departe. O ȋnţelegere mai bună a lor presupune şi că putem să stimula abil substraturile neurale a acestor stări pentru a le ȋntări. Ceea ce ȋnseamnă, de fapt, că putem, cu o practică corespunzătoare, să ne păcălim mecanismele neurale pentru a cultiva mentalitatea pozitivă.

Ȋn acest sens ne putem folosi mintea pentru a schimba creierul, care la rândul lui să facă mintea mai pozitivă. Această tehnică este cunoscută ca “neuroplasticitate auto-direcţionată”, căci se face conştient, cu claritate şi intenţie. Cheia este folosirea controlată a atenţiei. Dacă, de exemplu, ne folosim atenţia ȋn mod obişnuit asupra a ceea ce regretăm sau asupra trecutului, atunci ȋncepem să construim substratul neural a acestor gânduri şi sentimente: le adâncim, devin natura noastră. Pe de altă parte, dacă suntem concentraţi pe ceea ce suntem mulţumiţi, pe partea frumoasă a vieţii, atunci construim alte substraturi.

Cu toate acestea, doar având experienţe pozitive nu este suficient pentru a promova bună-starea. Dacă o persoană se simte recunoscătoare pentru câteva secunde este bine, chiar mai bine decât să fie tristă sau nemulţumită ȋn acele câteva clipe. Dar pentru a aspira cu adevărat experienţa ȋn creier, trebuie să cultivăm aceste experienţe pentru o perioadă mai mare de timp. Trebuie să facem paşi ȋn mod conştient, să menţinem atenţia pe latura pozitivă. Dar cum să facem aceasta? Mai jos prezentăm câteva modalităţi:

  1. Permiteţi unui fapt mic să devină o experienţă pozitivă. Adesea trecem prin viaţă şi se ȋntâmplă câteva lucruri bune, dar mici, precum faptul că aţi reuşit să mergeţi ȋntr-un loc nou, că aţi supravieţuit o altă zi la lucru, că florile ȋnfloresc şi altele. Reţineţi că toate sunt o oportunitate pentru a vă simţi bine ! Nu permiteţi banilor şi grijilor să vă stea ȋn cale.
  2. Savuraţi cu adevărat experienţele pozitive. Practicaţi ceea ce ştie orice professor: dacă vreţi ca oamenii să ȋnveţe ceva, faceţi-l cât de intens posibil. Ȋn cazul acesta, simţiţi-l ȋn corp pe cât de mult şi de intens posibil.
  3. Pe măsură ce vă contopiţi cu experienţa, simţiţi cum experienţa se contopeşte ȋn voi. Unele persoane realizează aceasta prin vizualizare, imaginându-şi că o lumină sau un balsam puternic intră ȋn ele. Dumneavoastră puteţi să luaţi varianta unei bijuterii care se adaugă ȋn comoara din inima voastră, devenind o resursă pe care o puteţi lua pretutindeni, oriunde v-aţi afla.

2 COMENTARII

  1. este foarte adevarat….eu acum sufar de depresie si acest articol ma ajutat foarte mult….va multumesc….trebuie sa fim mai optimisti si imi doresc din suflet sa trec cu brioo peste asta 🙂

  2. Ne bucuram ca v-am putut fi de folos. Va dorim sa reusiti sa va imbunatatiti viata, descoperindu-i si explorandu-i cu adevarat partile pozitive !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here