Ce cauzează durerile?

0

Se crede ȋn mod fals că durerea indică neaparat că ceva este neȋnregulă. Durerea reprezintă, de fapt, modul cum interpretează creierul nostru anumite senzaţii. Fiecare simte şi o tolerează diferit. Cu toate că ea poate servi ca un sistem care te atenţionează să iei mâna de pe o placă ȋncinsă sau ca să mergi la doctor, durerea nu este mereu un semn de alarmă. Febra musculară de după o oră de sport este un exemplu de durere “pozitivă”.

Diferenţa dinte durerea cronică şi acută constă ȋn durata acestora. Durerea cronică ţine luni de zile, chiar ani, timp ȋn care semnalele de durere continuă să se transmită în sistemul nervos. Fibromialgia şi endometrioza sunt exemple de boli cronice. Ȋn schimb, durerea acută apare de obicei, brusc şi poate dura un moment sau uneori mai multe luni.

Credinţa că femeile fac faţă mai bine dureii, deoarece au evoluat pentru a rezista naştere, este şi ea un mit. La Şcoala de Medicină de la Universitatea Stanford, cercetatorii au examinat mai mult de 160.000 de scoruri de durere  a 72.000 de pacienţi adulţi şi a constatat că femeile au raportat dureri mai intense, în mai multe categorii de boli, decât bărbaţii. Cu toate acestea oamenii de ştiinţă nu pot spune sigur dacă bărbaţii şi femeile simt, de fapt, durerea diferit.

Unii oameni care au migrene spun că schimbările din vreme le cauzează dureri de cap, ȋnsă tiparele exacte meteorologice care preced durerile de cap rămân neclare. Un studiu de la Universitatea Tufts a descoperit că durerea artritei a crescut cu câte puţin la fiecare creştere a temperaturii cu 10 grade, iar creşterea presiunii barometrice a fost, de asemenea, un factor declanşator de durere. Persoanele cu astm, de exemeplu, pot avea crize după furtuni cu ploaie, deoarece acestea determină granulele de polen să se rupă în bucăţi mai mici, care devin mai uşor de inhalat.

Dacă vi s-a spus vreodată să vă aplecaţi folosdindu-vă de picioare şi nu de spate, atunci când să ridicaţi ceva greu, există un motiv ȋntemeiat pentru acest sfar. Opt din 10 oameni au dureri de spate, americanii cheltuind cel puţin 50 miliarde dolari pe an pentru tratarea acestui tip de suferinţă. Este indicat astfel să aveţi grijă de el şi ȋn acţiunile mici.

Dacă aţi avut vreodată părul strâns tare ȋn coadă, puteţi ȋnţelege cum pot simţi anumite persoane durere ȋn păr. Această senzaţie provine de la terminaţiile nervoase din piele, ce conţine foliculii de piele, adică micile buzunărele din scalp din care provine părul.Durerea sau discomfortul din pielea scalpului sau din păr se numeşte trichodynie. Un număr mare de persoane ce suferă de pierderea părului spun că acesta doare, ceea ce le creşte anxietatea. Cercetătorii au descoperit că trichodinia este asociată cu depresia, anxietatea şi gândurile sau comportamentele obsesiv-compulsive.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here