Locuinţe pentru rromii din Cluj

0

Lucrarea de constructie la Centrul Multifunctional al fundatiei ProRroma în ghetoul de romi Dallas din Cluj-Napoca avanseaza puternic, în ciuda conditiilor meteolorogice de iarna. Centrul Multifunctional trebuie dat în folosinta la sfârsitul acestui an.

Perechea de misionari crestini Bert si Margriet Looij împreuna cu echipa lor viseaza de ani de zile la o noua cladire în inima Dallas-ului cu spatiu suficient pentru doua clase de gradinita si gazduire dupa orarul de scoala pentru scoala ProRroma, o sala de întruniri pentru diverse scopuri, cum ar fi slujbele de biserica, un grup sanitar cu toalete si dusuri, o magazie si birou.

Primul pas în acest scop a fost facut anul trecut (2011) odata cu achizitionarea terenului pe care se afla o parte din Dallas, dupa care, Bert a început imediat cu pregatirile pentru construirea de mini-locuinte pentru romi. Acestora din urma li s-a cerut sa schimbe cocioabele lor aflate pe terenul de constructie cu locuinte mai bune.

Bert Looij i-a rugat pe romii a caror cocioaba statea pe viitorul teren de constructie al Centrului Multifunctional, sa cedeze terenul în acest scop si sa se mute în cele cinci locuinte noi gata construite. Romii au acceptat schimbul cu multa recunostinta.

Cele cinci noi casute au fost construite pe un taluz mai înalt; de aceea trebuiau luate masuri pentru prevenirea eroziunii terenului. De aceea s-a construit un zid la baza taluzului.

Datorita constructiei taluzului, a trebuit sa se construiasca si o scara exterioara care sa faciliteze accesul casutelor situate sus pe taluz cu cele situate la baza lui (în restul ghetoului Dallas). În ultimele saptamâni s-a lucrat în continuu la realizarea acestei scari de beton.

Luna decembrie este în fiecare an o luna foarte aglomerata pentru lucratorii din echipa ProRroma din Cluj-Napoca. Anul trecut în decembrie s-au pregatit 625 de pachete de Craciun si 800 cutii de pantofi cu alimente si bunuri de ajutor (îmbracaminte, încaltaminte etc.) care au fost distribuite în mai multe comunitati de romi din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here