Probleme ale ochilor

0

Vederea ȋnceţoşată, neclară sau cu puncte, acestea sunt câteva nemulţumiri obişnuite ȋn ceea ce priveşte ochii, care pot fi uneori nevinovate, supărătoare sau chiar simptome ale anumitor boli. Ȋn ceea ce urmează vom explora câteva probleme vizuale putând astfel vedea prin ochii unei persoane mioape, cu glaucom sau cataractă. Pentru orice ȋngrijorare, asiguraţi-vă că mergeţi la un oftalmolog.

Daltonismul

Ce numere vedeţi ȋn prima parte a pozei alăturate? Dacă este 3, atunci probabil vedeţi normal. Dar dacă vedeţi 5, probabil sunteţi daltonist. Imaginea din mijoloc simulează modul cum vede o persoană vede cu afecţiune medie. Ȋn jur de 10% din bărbaţi sunt născuţi daltonişti, iar femeile sunt mai puţine. Modul cum văd daltoniştii puri este arătată ȋn partea din dreapta, unde niciun număr nu este vizibil.

 

Miopia

O vedere ȋnceţoşată la distanţă este semnul unei persoane mioape. Factorii de risc includ: istoricul din familie, cititul prelungit din apropiere. Problemele la condus, ȋn cadrul realizării unui sport sau la privirea televizorului reprezintă câteva dintre simptome. Ȋn acest caz apar dureri de cap şi oboseală. Miopia poate fi tratată cu ochelari, lentile de contact sau uneori prin operaţie.

 

Hipermetropia

Majoritatea dintre noi ne naştem cu o uşoară hipermetropie, dar creşterea normală ȋn cadrul copilăriei poate corecta această problemă. Atunci când persistă veţi vedea bine obiectele de la depărtare, dar cărţile, acele de tricotat şi toate obiectele văzute ȋn apropiere sunt neclare. Simptomele includ probleme cu cititul, vedere ȋnceţoşată noaptea, oboseală a ochilor şi dureri de cap. Şi aceasta poate fi tratată cu ochelari, lentile de contact sau In unele cazuri prin operaţie.

 

Prezbitismul

Precum ridurile şi părul cărunt, problemele cu cititul cărţilor reprezintă un semn al ȋmbătrânirii. Numit prezbitismul, această afecţiune apare o dată cu vârsta de 40 de ani. Cristalinul, care este lentila ochiului, devine mai puţin flexibil şi nu ȋşi poate modifica forma pentru a se concetra asupra citirii sau vederii obiectelor de la distanţă. Soluţia sunt ochelarii sau lentilele bifocale.

 

Astigmatismul

Vederea poate fi defocusată la orice distanţă atunci când aveţi astigmatism la unul sau ambii ochi. Acesta apare atunci când corneea, acel geam clar care acoperă partea din faţă a ochiului, este diformă. Razele de lumină sunt răspândite ȋn puncte diferite de pe retină, mai degrabă decât concentrându-se pe un singur punct. Pe lângă ceaţă, alte simptome includ dureri de cap şi oboseală. Poate fi corectată cu ochelari şi lentile de contatc.

 

Glaucomul

Nu puteţi simţi, dar deteriorarea nervului optic, uneori ȋnsoţit de presiune crescută la nivelul ochilor, vă poate răpi vederea. Uneori nu există simptome până când vederea centrală este pierdută (urmând apoi pierderea treptată a celei periferice), astfel că examinarea regulată este critică pentru detectarea timpurie a glaucomului. Din fericire poate fi tratat prin medicamente şi operaţie.

 

Retinoaptie diabetică

Diabetul de tip 1 şi de tip 2 pot cauza pierderea parţială a vederii conducând la orbire. Distrugerile includ vase de sânge mici din retină şi pot fi de obicei tratate, dar nu trebui aşteptat până să apară simpomele, căci ȋn momentele când aceştia ȋşi fac apariţia, vederea cu ceaţă, cu pete, cu umbre sau durerea, ȋnseamnă că boala este severă. Persoanele care ştiu că au diabet trebuie să facă o examinare oftalmologică anuală, uneori chiar mai des dacă schimbări la nivelul ochilor au apărut. Cea mai bună prevenire este menţinerea sub contol a nivelului de zahăr.

 

Cataracta

Vârsta nu este blândă cu ochii noştri. Până ajungem la 80 de ani, mai mult de jumătate dintre noi va avea cataractă sau opaficierea cristalinului. Vederea devine treptat ȋnceţoşată şi ȋngreunează condusul, cititul sau mersul ȋn noapte. Diabeticii, fumătorii sau persoanele care se expun un timp prelungit la soare au parte de un risc mai mare. Operaţia care ȋnlocuieşte cristalinul deteriorat cu unul artificial este foarte eficientă.

 

Puncte

Dacă vederea vă este ȋnsoţită cu puncte ceţoase sau ca nişte stropi, ȋnseamnă că aveţi rămăşiţe ȋn corpul vitros al ochiului. Ele nu blochează viziunea şi sunt văzute mai clar la lumina soarelui. Aceste puncte sunt destul de obişnuite şi sunt inofensive. Dar dacă apar brusc şi sunt ȋnsoţite de bliţuri luminoase, ar trebui să mergeţi la doctor. Anormalităţi care tind să devină mai serioase include puncte persitente albe sau negre şi pierderea vederii periferice. Acestea necesită evaluarea imediată a oftalmologului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here