Vrei sa salvezi Rosia Montana: Demonstreaza!

3

Sambata, 28 ianuarie 2012 are loc manifestarea Vrei sa Salvezi Rosia Montana: Demonstreaza! cu incepere de la ora 11.00 in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Va invitam sa fiti alaturi de membrii Alburnus Maior din Rosia Montana si manifestantii prezenti, pentru a cere Ministrului Mediului si Guvernului Romaniei sa nu emita acordul de mediu solicitat de Rosia Montana Gold Corporation, pas necesar companiei miniere pentru inceperea proiectului.

Transmitem mai jos mesajul Presedintelui Alburnus Maior – Eugen David: “Sutele de oameni iesiti zilele acestea in strada se alatura miilor din ultimii ani care au luptat pentru Rosia Montana. Iar rezultatele sunt uimitoare si cu mandrie afirm, ca prin spiritul civic manifestat reusim sa continuam si sa dezvoltam cea mai mare campanie de mediu si sociala din Romania. Astfel, in aceste momente de intensitate maxima, atat pentru tara cat si pentru Rosia Montana, va multumesc pentru solidaritatea voastra si pentru hotararea cu care fiecare, cu mesajul propriu, in orice colt al tarii, in strada, promovati Rosia Montana. Uniti pentru libertate, vom invinge! Iar pe 28 ianuarie, impreuna cu voi, voi spune raspicat Salvati Rosia Montana in Piata Constitutiei si voi cere Ministrului Mediului sa actioneze cu responsabilitate si sa nu elibereze acordul de mediu atat de dorit de compania miniera!”, a transmis Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Manifestantii sunt rugati sa respecte cateva reguli:

1. Va rugam sa folositi pe durata manifestarii doar mesaje si insemne pe bannere, steaguri si pancarde distribuite prin intermediul campaniei Salvati Rosia Montana. Suntem oameni cu cele mai diverse orientari politice, ideologice si/sau religioase, cu viziuni economice si sociale diferite, provenind din toate straturile societatii si din toate grupurile etnice. Proiectul catastrofa ce vizeaza distrugerea Apusenilor a avut, dincolo de toate relele, efectul pozitiv de a ne aduce impreuna; haideti sa ne respectam unii pe altii, gandindu-ne, sambata, 28 ianuarie, la ceea ce ne uneste si ne determina sa actionam impreuna – Rosia Montana.

2. Mentionam ca si-au anuntat deja participarea la aceasta manifestare membri ai mai multor organizatii, fie ele neguvernamentale, sindicale sau de alt tip, care au considerat ca, individual si nu in numele organizatiei din care fac parte, este important sa isi arate si cu aceasta ocazia sustinerea fata de cauza Rosiei Montane. Campania Salvati Rosia Montana s-a delimitat constant de orice implicare politica si o face si cu aceasta ocazie.

Revendicarile sunt:

1. Neemiterea acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri propus la Rosia Montana;
2. Deblocarea procedurilor de includere a Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si declansarea demersurilor necesare pentru orientarea dezvoltarii zonei spre utilizarea durabila si punerea in valoare a patrimoniului sau natural si cultural unic;
3. Respingerea proiectului legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private sa exproprieze dupa bunul plac in numele statului;
4. Adoptarea propunerii legislative care prevede interzicerea utilizarii cianurii in minerit;
5. Respingerea tuturor initiativelor de declarare a zonei Rosia Montana ca zona mono-industriala, rezervata exclusiv implementarii proiectului minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Nemultumirile celor prezenti sunt cu atat mai vehemente cu cat, in cei 10 ani ai campaniei, fiecare dintre noi a vazut cum Rosia Montana rezuma intr-un tot unitar problemele unui sistem bolnav. Rand pe rand, toate institutiile statului au ales sa lupte efectiv impotriva propriilor cetateni, emitand acte ilegale si ducand la saracirea constanta a zonei, iar in perioada urmatoare este de asteptat ca Ministerul Mediului sa incununeze aceste demersuri prin emiterea acordului de mediu.

3 COMENTARII

  1. Daca vor sa salveze cu adevarat zona atunci sa se duca sa protesteze alaturi de oamenii de la Rosia Montana, acolo sunt oamenii adevarati nu cei care priemsc bani de la ong-uri. Udne sutn argumentele alea contra ? Argumetne calumea nu exista, doar speculatii

  2. Nu asa se salveaza Rosia Montana ,nu cu alungarea investitiilor pentru ca tara asta nu are bani sa suporte si nici tehnologie ca sa faca singurica.Aurul asta tot o sa fie scos odata si tot cu cianura , va impotriviti exact cand criza este in plina desfasurare in tara asta

  3. Nu cred ca exista cineva interesat de realizarea acestui proiect in afara de cei ce primesc sau urmeaza sa primeasca in mod direct ceva bani,incepand de la muncitori si terminand cu cei de la putere . In rest nimeni nu e de acord . Cine ar putea fi de acord sa retezi cativa munti si sa lasi in urma halde de steril si un imens lac cu apa contaminata cu cianura. Sa nu mai vorbim de faptul ca mai este si o zona importanta arheologic.Sa nu imi spuneti ca se va ocupa Gold Corporation de toate astea.Isi vor lua banii , dupa care vand compania sau o baga in faliment – dupa ei potopu.Nimeni nu e de acord ,decat cei mituiti .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here