Ce spun picioarele despre sănătatea dumneavoastră

0

Picioarele reci

Unul dintre motivele pentru care degetele de la picioare vă sunt mereu reci poate fi circulaţia sangvină slabă, problemă legată adesea de fumat sau boli de inimă. Nervii distruşi de un diabet necontrolat vă pot face, de asemenea, picioarele reci. Altă cauză poate include hipotiroidismul sau anemia. Un doctor poate să vă spună cu precizie ce probleme aveţi sau dacă pur şi simplu picioarele vă sunt reci.

 

Durerile de călcâi

Cea mai ȋntâlnită cauză a durerilor de călcâi este fasciita plantară, o inflamaţie la nivelul ligamentelor lungi care se leagă de osul călcâiului. Durerea poate fi mai clară atunci când vă treziţi dimineaţa şi aplicaţi pentru prima dată presiune pe călcâi. Artitra, exerciţiile excesive şi pantofii proşti pot cauza, de asemenea, astfel de dureri. Cauze mai puţin frecvente pot fi pinteni osoşi, o infecţie osoasă, tumori sau fracturi.

 

Târârea picioarelor

Uneori semnul cel mai evident al unei probleme ȋl reprezintă schimbarea modului cum mergeţi: un pas mai larg sau târârea uşoară. Cauza poate fi pierderea treptată a percepţiei normale din picior, introdusă de leziuni nervoase periferice. Distrugerea nervilor poate avea loc şi din cauza infecţiilor, deficienţei de vitamine şi alcoolismului, ȋnsă ȋn majoritatea cazurilor nu se ştie ce o produce.

 

Degetele curbate

Ȋn acest caz, forma degetelor de la picioare (uneori şi a celor de la mână) se modifică. Unghiile sunt mult mai curbate ȋn partea de sus, pentru ca apoi curbura să descrească. Bolile pulmonare sunt cauzele cele mai comune, dar se pot regăsi şi cele ale inimii, ficatului, dereglări digestive sau anumite infecţii. Uneori această curbură apare ȋn familii complet sănătoase.

 

Picioare umflate

Aceasta reprezintă, de obicei, o neplăcere trecătoare datorată statului prea mult ȋn picioare sau a unui zbor lung, mai ales ȋn cazul gravidelor. Ȋn contrast, picioarele care rămân umflate pot reprezenta semnul unor probleme medicale serioase. Cauza poate fi circulaţia slabă a sângelui, o problemă cu sistemul limfatic sau un cheag de sânge. Tulburări ale rinichilor sau o tiroidă hipoactivă ar putea şi ele produce acest efect. Dacă manifestaţi umflături persistente ale picioarele, consultaţi un doctor.

 

Degete tip gheară

Această deformare a piciorului poate fi cauzată de papuci care sunt prea strâmţi şi vă jenează degetele sau de o boală care distruge nervii, precum diabetul, alcoolul sau alte boli neurologice. Ȋn acest caz, degetele vor fi ȋndoite ȋn aşa manieră ȋncât arată ca nişte gheare. Situaţia se poate ȋndrepta prin exerciţii de ȋntindere a degetelor, cu papuci de corecţie sau chiar prin intermediul intervenţiilor chirurgicale.

 

Spasme ale picioarelor

Durerea burscă ȋn picior poate fi semnul unui spasm sau al unei crampe musculare şi poate dura mai multe minute. Suprasolicitarea şi oboseala musculară sunt cauzele cele mai frecvente. Alte cauze includ circulaţia slabă, deshidratarea, dezechilibre ale nivelului de potasiu, magneziu, calciu sau de vitamina D. De ademenea, schimbarea nivelului de hormoni ȋn timpul sarcinii sau bolile tiroidiene pot juca un rol. Dacă spasmele sunt frecvente sau severe, consultaţi un doctor. Exerciţiile fizice pot trata oboseala musculară.

 

Puncte negre pe picior

Ȋn general cancerul de piele este asociat cu soarele, astfel că nu suntem foarte ȋnclinaţi să ne verificăm picioarele ȋn căutarea de puncte neobişnuite. Cu toate acestea, melanomul, cea mai periculoasă formă de cancer al pielii, poate apărea ȋn zone care nu sunt expuse de obicei la soare. Melanomul poate apărea chiar şi sub unghie, unde arată ca o pată neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here