Noul Cod Rutier 2012, modificări!

0

Amenzile vor creste spectaculos de anul viitor, pana la 100 de puncte, echivalent a 7.000 de lei. Guvernantii vor sa modifice si Codul Rutier, proiectul aflandu-se in dezbateri la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor.

Prima propunere de modificare a Codului Rutier se refera la obligatia fostului proprietar ca, in cazul vanzarii, sa notifice in scris instrainarea masinii in termen de trei zile. In caz contrar, risca o sanctiune de la 9 la 20 de puncte, adica pana la 1.400 de lei amenda. Daca noul proprietar nu cere inscrierea masinii in 15 zile, politia va suspenda inmatricularea vehiculului, sanctionindu-l si pe acesta cu pana la 20 de puncte-amenda.

Tot de la anul, s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped.

Alcoolemia permisa in sange va scadea de la 0,80‰ la 0,50‰, acest lucru insemnand ca valoarea alcoolemiei la etilotest va scadea de la 0,40 la 0,25 g/l in aerul expirat.

O alta propunere se refera la verificarea medicala si psihologica a conducatorilor auto, la cererea politiei rutiere. Analizele se vor face daca soferul a fost prins baut la volan, daca a depasit cu mai mult de 60 de kilometri viteza maxima admisa, sau daca a fost sanctionat de doua ori in doi ani pentru conducere agresiva. Introducerea notiunii de ‘’comportament agresiv’’ este, de altfel, una dintre modificarile importante si destul de controversate ale codului rutier.

In noua versiune legislativa, constituie comportament agresiv: deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta, pentru depasirea masinilor, intoarcerea prin folosirea sistemului de franare, pornirea de pe loc prin demararea excesiva a autovehiculului sau agresarea altui conducator prin apropierea excesiva din spate sau din lateral.

Mai sunt considerate agresive frinarea brusca, precum si folosirea abuziva a semnalelor sonore sau luminoase. Toate acestea pot duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile. O alta modificare controversata este cea potrivit careia cei care imprumuta masina unui sofer obosit pot raspunde penal. Majoritatea soferilor spun ca nu au cum sa verifice viitoarea stare de oboseala a celui caruia ii imprumuta masina pentru mai mult timp.

Soferii care vor circula pe contrasens si care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, pana la 100 de puncte amenda. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie, astfel ca amenda ar putea ajunge si la 7.000 de lei.

Proiectul se afla in dezbateri la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor.

Modificări cod rutier:

  • În cazul în care vă vindeţi maşina sunteţi obligat să notifice în scris înstrăinarea în termen de trei zile, altfel riscaţi o sancţiune de la 9 la 20 de puncte, adică până la 1.400 de lei amendă. Dacă veţi cumpăra o maşină de la cineva, sunteţi obligat să cereţi înscrierea în 15 zile, altfel poliţia va suspenda înmatricularea şi vă va sancţiona cu până la 20 de puncte
  • Noul Cod Rutier analizează şi introducerea unui examen pentru a putea conduce un moped
  • Alcoolemia permisă în sînge va scădea de la 0,80‰ la 0,50‰, adică valoarea alcoolemiei la etilotest va scădea de la 0,40 la 0,25 g/l în aerul expirat
  • Se doreşte introducerea noţiunii de ”comportament agresiv’”. Noţiunea ar cuprinde: depăşirea prin deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta; întoarcerea bruscă prin folosirea sistemului de frânare; pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului sau agresarea altui conducător prin apropierea excesivă din spate sau din lateral. Tot la comportament agresiv ar intra şi frînarea bruscă şi folosirea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase. Astfel de gesturi pot duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile
  • Dacă împrumutaţi maşina unui şofer obosit, veţi răspunde penal. Evident, va fi cam greu să verificaţi viitoarea stare de oboseală a celui căruia îi împrumutaţi maşina pentru mai mult timp
  • Dacă veţi intra pe contrasens, sau dacă veţi depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h riscaţi, de la anul, până la 100 de puncte amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie, astfel că amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here