Ȋntârzierea tăierii cordonului ombilical protejează copiii de deficienţele de fier

0

Aşteptând cel puţin trei minute ȋnainte de a tăia cordonul ombilical ȋn cazul nou-născuţilor sănătoşi, poţi ȋmbunătăţi nivelul lor de fier de la 4 luni. Această ȋntârziere nu duce la apariţia icterului neonatal sau a altor efecte adverse şi ar trebui să fie un tratament standard pentru sarcinile necomplicate.

Deficienţa de fier şi anemia datorată ei reprezintă o problemă publică majoră ȋn cazul copiilor din ȋntreaga lume şi este asociată cu o dezvoltare neuronală slabă. Astfel ei sunt expuşi riscurilor datorate cerinţelor mari de fier din timpul creşterii rapide. Ȋn timpul ce cercetările indică faptul că ȋntârzierea ruperii cordonului ombilical previne deficienţele de fier, există totuşi conflicte ȋn ceea ce priveşte riscul dobândirii icterului neonatal şi a altor probleme de sănătate.

Astfel că cercetătorii, conduşi de Ola Andersson, consultant ȋn neonatologie ȋn cadrul spitaluilui Halland din Suedia, au comparat efectele tăierii ȋntârziate ale cordonului ombilical cu cele ale tăierii mai rapide, ţinând cont de starea fierului ȋn cadrul bebeluşilor de 4 luni. Au fost implicaţi 400 de copii născuţi normal la termen. Unora li s-a tăiat cordonul ombilical după cel puţin trei minute, pe când altora după mai puţin de 10 secunde de la naştere. Rezultatele au arătat că primii din aceştia au avut nivelul de fier mai bun la 4 luni şi au existat mai puţine cazuri de anemie neonatală.

Oamenii de ştiinţă au estimat că pentru fiecare 20 de bebeluşi cărora li s-a tăiat cordonul ombilical mai târziu, a fost prevenit un caz de deficienţă de fier. Mai mult decât atât, această procedură nu a fost asociată cu alte efecte adverse putând fi astfel considerată ca un standard de ȋngrijire obligatoriu.

“Balanţa ȋntre riscurile maternale şi beneficiile copiilor de pe urma tăierii cordonului ombilical favorizează acum ȋn mod clar bebeluşii. De câte alte dovezi este nevoie pentru a convinge obstetricienii şi mamele chiar şi din ţările dezvoltate, că merită să aştepţi 3 minute pentru a permite transfuzia placentală?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.