Experţii recomandă includerea sistemelor de colectare a apei de ploaie ȋn oraşe

0

Acoperişurile netede şi ȋnclinate pot colecta cu 50% mai multă apă de plaie decât acoperişurile ȋnclinate din ţiglă. Această apă este şi de calitate mai buna, spun concluziile unui studiu realizat de cercetători ai Universităţii Autonomus din Barcelona(AUB), ce sugerează incorporarea sistemelor de colectare a apei de ploaie ȋn planul urban. Această apă poate fi folosită pentru a uda străzile şi grădinile, pentru a spăla podele sau vehicule, şi pentru a umple cisterne.

Ramon Ferreny, coautor al diferitelor proiecte realizate de AUB, spune că “Este important să luăm ȋn considerare o astfel de colectare când planificăm şi proiectăm oraşe, căci aceasta este o alternativă pentru sursa de apă cu diferite posibilităţi de utilizare, putând fi folosită şi pentru a salva apă potabilă.”

Un asemenea studiu, publicat ȋn jurnalul “Water Research”, indică faptul că acoperişurile “sunt prima alegere pentru colectarea apei de ploaie ȋn zonele urbane, dar nu toate funcţionează ȋn acelaşi mod şi este necesar să se aleagă cele mai adecvate.”

Rezultatele au arătat că acoperişurile netede, ȋnclinate, făcute din metal sau plastic, fac posibilă colectarea a 50% mai multă apă de ploaie decât cele plate, cu asperităţi, rezultate  obţinute ȋntre 2008 şi 2010, când s-au folosit 4 tipuri de acoperişuri ȋn campusul universitar: trei acoperişuri ȋnclinate cu ţiglă metalică şi foi de policarbonat şi un acoperiș plat din pământ. Pentru a analiza informaţia, autorii au creat un model care să calculeze cantitatea de apă ce curgea pe acoperiş şi pierderile iniţiale a fiecărui acoperiş și s-a observat că erau mai mari la cel din lut din cauza asperităţilor.

Apa obţinută de pe acoperişurile ȋnclinate era mai bună din punctul de vedere al calităţii fizice şi chimice. Aceasta poate fi văzută ȋn practic toţi parametrii (conductivitate, totalitatea carbonilor organici, carbonaţi). Ȋn apa din acoperişurile din lut au fost observate depozitarea de particule şi colonizarea de plante. Farreny explică : “Includerea criteriilor de ȋnclinare şi duritate a acoperişurilor ȋn planificarea urbană poate fi o varianta a recoltării apei de ploaie ca o alternativă de sursă de apă potabilă. Aceasta ar putea preveni, de asemenea, inundaţiile şi deficitul de apă.“

“Cu toate acestea, costurile şi impactul asupra mediului a acestor sisteme trebuie ȋncă evaluate, pentru că, deşi un material poate fi eficient pentru colectarea sau depozitarea apei de ploaie, ar putea fi prea scump sau ar putea duce la contaminări.” Echipa de oameni de ştiinţă au evaluat cea mai eficientă strategie din punct de vedere al costurilor ȋntr-o zonă a oraşului Granollers din provincia Barcelonei, ca un exemplu de mediu urban cu populaţie densă din zona mediterană (600 locuitori/ha) şi cu precipitaţii medii de 650 mm pe an.

Rezultatele acestui studiu arată că există ȋndoieli ȋn ceea ce priveşte fezabilitatea acestui tip de proiect considerând preţul curent de apă. Cu toate acestea, dacă el creşte la 1,86€/m cubi ar putea deveni profitabil. “Preţurile locale vor creşte pentru a include costurile reale de aprovizionare, acest lucru putând duce la un interes din punct de vedere economic pentru strategiile de colectare a apei de ploaie.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.