La 14 ani, Rares Moldovan poate fi numit un virtuos al Clujului

0

Pe Rareş l-am cunoscut în casa mătuşii sale. Mărturisesc ca m-a impresionat chipul angelic, ochii pătrunzători şi curioşi, atitudinea responsabilă, de adolescent ce ia în piept cei mai frumoşi ani şi adună izbândă după izbândă, uimindu-i pe cei din jur. Un puşti de 14 ani din Cluj, care a obţinut o serie de distincţii la concursurile de limba şi literatura română, împrejurare care-l plasează în elita lotului naţional de olimpici.

“Îmi place foarte mult literatura, îmi place să scriu poezie şi proză, aşa îmi exprim eu sentimentele, iar prin asta îi înţeleg pe ceilalti, adică ce simt ei” îmi povesteşte Rareş.

Dialogul cu Rareş a fost un exercitiu inedit: priveam un copil, însă vorbeam cu un adult.

Rareş este un copil supradotat intelectual, cu o personalitate puternică, dar în acelaşi timp de-o sensibilitate cu totul specială. De-a lungul timpului a participat la mai multe concursuri şi niciodată nu s-a întors cu mâna goală. “În acest an am obţinut locul I la olimpiada de limba română, faza locală şi judeţeană, iar la nivel naţional am obţinut punctajul maxim la proba orală şi premiul special. Tot în acest an am luat locul II la concursul naţional Existenţa în mister-secţiunea poezie şi eseu”

Părinţii lui au plecat mult prea timpuriu la cele veşnice!

“Este un talent înnăscut” spun cei care îi ţin loc de mamă şi de tată, pentru că Rareş este orfan. Părinţii lui s-au prăpădit în urmă cu doi ani, într-un accident de maşină. “Cea mai grea încercare a mea, de până acum, este moartea părinţilor…” îmi povesteşte Rareş, cu privirea aţintită într-un punct fix de pe covor. Este uimitor cum acest copil a reuşit să se redreseze emoţional, refuzând ajutorul psihologilor, refulându-şi întreaga vătămare afectivă în studiu. Uită de necazuri atunci când citeşte şi când scrie poezii. “Am fost mândru şi fericit pentru participarea mea la faza naţională a olimpiadei de limba română!” îmi mărturiseşte Rareş, cu o evidentă exaltare şi sclipire a ochilor.

Ce-mi doresc să devin?

“Profesor universitar, să am şansa să studiez cât mai mult literatura, îmi doresc o viaţă normală, îmi doresc foarte mult să călătoresc, să vizitez locuri frumoase, pline de poezie, pentru mine aceasta ar fi o adevărată sursă de inspiraţie”.

Exodul intelectual – un rău inevitabil?

„Mi-ar plăcea foarte mult să studiez într-o ţară în care se vorbeşte limba engleză. Simt că acolo aş avea mai multe posibilităţi de a-mi îmbunătăţi educaţia, cunoştintele, aş deveni mai performant …. m-aş întoarce apoi în ţară, să-i învăţ şi pe ceilalţi din ceea ce ştiu.”

Trebuie să conştientizăm următorul fenomen: dacă ţara noastră nu deţine o piaţă internă care să asimileze copiii supradotaţi, aceştia vor fi obligaţi să plece, pentru că ei reprezintă valori internaţionale, iar nu locale. Rămânând pe loc, îşi ratează potenţialul.

Din pacate, în Romania, “exodul creierelor” apare ca o constrângere: copiilor inteligenţi, talentaţi, nu li se oferă posibilităţi de dezvoltare, nu există programe speciale de educaţie. Dacă tinerii care au abilităţi extraordinare nu sunt încurajaţi să îşi dezvolte capacităţile, ei şi le pierd sau le folosesc în scopuri reprobabile.

„Ce cred eu despre acest fenomen?” îmi spune Rareş, „cred că este o mare pierdere pentru ţară, România nu oferă destule şanse sau posibilităţi de afirmare, iar din această cauză mulţi intelectuali sunt obligaţi să plece acolo unde le este recunoscută şi răsplătită valoarea!”

„Au trecut mulţi ani de la Revoluţie şi cred că mulţi oameni vor să împiedice evoluţia acestei ţări. Iată că Japonia îşi revine mult mai repede. Aş fi bucuros să văd şi în Romania o ameliorare a vieţii!”

Ai reprezentat cu mândrie Clujul, ne-ai onorat cu rezultatele obţinute, cum ai fost recompensat?

„Deocamdata nicicum, poate că la sfârşitul anului şcolar voi primi un premiu, pentru că atunci se împart acestea. Acum primesc 50 de lei pe lună, de la şcoală, pentru că sunt orfan. Şi aştept să primesc pensia de urmaş, tot pentru acest considerent. O aştept din 2009 ….”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here