Obiceiuri si traditii de nunta la rromi

0

Asociatia Pakiv Romania, prin Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Roma Iasi, a organizat in data de 19 septembrie 2011 evenimentul cultural “ROMENDE – LA ROMI“, cu tema Traditii rome, amestec de nou si vechi, obiceiuri si traditii de nunta la romii din Regiunea de Nord Est.

Evenimentul face parte dintr-o serie de momente culturale prin care proiectul “Crearea si functionarea structurilor de asistenta axate pe ocuparea fortei de munca – Centre de incluziune sociala pentru persoanele de etnie roma” – ID 62509, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritară 6, Promovarea incluziunii sociale, isi propune schimbarea atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile si combaterea discriminarii fata de romi.

Evenimentul s-a desfasurat la sediul Centrului de Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Roma, CISPER Nord-Est Iasi, str. Iarmaroc, nr. 44 si a avut ca obiectiv pastrarea si afirmarea culturii, limbii si identitatii minoritatii romilor.

Obiectivele evenimentului cultural au urmarit:

1. Integrarea culturala, artistica, educationala a persoanelor de etnie roma prin actiuni specifice;

2. Promovarea identitatii rome prin actiuni care vor conduce la armonizarea valorilor culturale rome cu valorile culturale ale populatiei majoritare;

3. Exprimarea diferentelor dintre neamurile de romi si cunoasterea culturii acestora;

4. Dezvoltarea stimei de sine prin afirmarea identitatii valorilor si culturii rome.

Rezultate:

– 19 persoane participante la evenimentul cultural, romi si reprezentanti ai populatiei majoritare;

– 19 persoane informate despre oportunitatile oferite de Centrul de Incluziune pentru Persoanele de Etnie Roma – CISPER Iasi;

– 57 materiale informative distribuite;

– 2 materiale video, reprezentand nunti traditionale rome din comunitatea romilor caldarari;

– Informatiile primite din partea persoanelor prezente la eveniment cu privire la diferentele dintre nou si vechi in traditia nuntii la romi, la diferite caste rome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here