Mărci de oţel şi produse

0

Oţelurile pentru construcţii şi structuri sudate sunt oţelurile carbon şi slab aliate destinate realizării prin procedee tehnologice de mare productivitate de structuri metalice satisfăcând condiţii de rezistenţă sau condiţii de existenţă şi etanşeitate. Principalele caracteristici de utilizare ale acestor oţeluri sunt:

a)     Caracteristicile mecanice de rezistenţă-limita de curgere şi rezistenţa la rupere- în funcţie de care se definesc mărcile de oţel şi se stabilesc tensiuni admisibile de calcul ale construcţiilor şi structurilor sudate. În legătură cu acestea sunt şi alte caracteristici ca de exemplu: rezistenţa la oboseală, rezistenţa la uzură etc.

b)    Caracteristicile de sudabilitate, considerate atât în ce priveşte aspectul tehnologic al facilităţii în execuţie, cât şi cel al siguranţei faţă de ruperea fragilă prin gruparea produselor în clase de calitate

     De obicei, în categoria caracteristicilor tehnologice sunt incluse şi caracteristicile de rezistenţă la acţiunea agenţilor chimici exteriori, atât de diverşi ca natură, concentraţie şi mod de interacţiune cu metalul.

În funcţie de specificul condiţiilor de utilizare şi în corelaţie cu acestea, în funcţie de caracteristicile garantate de produsul finit, oţelurile pentru construcţii şi structuri sudate se grupează în următoarele categorii:

–         oţeluri cu destinaţie generală;

–         oţeluri pentru aparate şi recipiente sub presiune;

–         oţeluri pentru construcţii navale şi platforme marine.

Departajarea între aceste categorii rezultă din diferenţele de cerinţe atât în ceea ce priveşte caracteristicile de utilizare, cât şi regulile de verificare a calităţii. Toate caracteristicile produselor din oţeluri pentru construcţii şi structuri sudate sunt fundamentate în prezent prin norme de material şi norme de încercare standardizat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.