Pe cărările patriei

2

În sfarşit acasă, după un periplu şi pe meleagurile patriei!  Am ajuns la concluzia că avem o ţară frumoasă, păcat că aceste frumuseţi nu sunt gestionate şi promovate cum trebuie!

În fotografiile postate de mine pe această pagina, am prezentat partea frumoasă a acestor locuri, am lăsat în spate munţii de gunoaie,  proprietarii de pensiuni care nu emit facturi fiscale, deşi preţurile acestora concureză cu cele ale hotelierilor, comercianţi care nu fac nici cel mai mic efort să zâmbeasca. Sunt  multe zone frumoase date în concesiune unor oameni care nu ştiu să valorifice un bun al ţării, vezi Bâlea Lac, unde nu există un coş de gunoi şi ţi se percepe taxa, cu un drum lăsat de izbelişte, unde nu ai cum sa admiri peisajul cu gândul la cât te va costa reparaţia maşinii.

Izvoarele minerale de la Olaneşti sunt date spre administrare unei societaţi,  singura investiţie a acestora fiind barierele de la intrare şi cartele magnetice pentru acces.  Bazele  de tratament sunt concesionate unor indivizi care aşteapta să se dărâme, pentru  a li se schimba destinaţia. Păcat! Se pare ca la noi singura preocupare a politicienilor dupa Revoluţie a fost aceea de a acapara staţiuni dupa staţiuni, indiferent de culoarea politică, de a prelua rapace obiective incărcate de istorie, doar din setea de a dobândi prin privatizări frauduloase şi concesionări bizare fabrici de produs bani, în care nu investesc nimic, dar asteaptă profit maxim.

Sibiul mi se părea altfel de la depărtarea Bucureştiului, până când am dat de oameni mai tâfnoşi decât ,,miticii” din Capitala natală. Poleiala Capitalei Culturale este repede ştearsă de ce vezi in oraş, luat la pas. Sibienii se laudă cu civilizatie, curatenie si randuiala in urbea lor, cum nu vezi altundeva in Ardeal. Cand colo, dai peste nesimtire crasa la terasele centrale, iar pe străzile lăturalnice de langă Centrul Vechi resimţi o mizerie şi-o sărăcie cruntă. În cartiere, e mai jalnic decât în multe alte oraşe fără pretenţii.

Dacă cumva  febra cumpărăturilor vă cuprinde instant în acest oraş cu staif, sunteţi descurajaţi rapid. Fala sibiană exportată oriunde se creează un prilej, se dovedeşte a fi o spoială ieftină în care este învelit un burg săsesc umplut de balcanismul canceros. Veţi spune că aşa ceva e omniprezent în ţara asta, dar de exemplu in Braşov nu veţi intâlni aşa ceva, deşi patriotismul local nu e dublat de grandomanie nejustificată.

P.S. Dacă ai un ban, mai bine cheltuieşte-l în străinătate!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here