Interviu cu Horea Uioreanu, deputat PNL de Cluj

0

 1. Ce v-a determinat să intraţi în politică şi de ce aţi ales PNL?
 2. O să încep cu finalul întrebării şi voi spune că am ales PNL pentru că întotdeauna am fost liberal în gândire. Provin dintr-o familie în care au fost mulţi preoţi Greco-catolici, bunicii mei au fost ţărănişti, cu toţii s-au străduit să-mi inoculeze dragostea de ţară, de libertate, respectul faţă de valorile democraţiei. Aşa am învăţat să iubesc ţara aceasta, oamenii ei, istoria ei, cea adevărată, “predată” mie de bunici. Desigur, în vremea adolescenţei şi a tinereţelor romantice, educaţia de acasă nu se potrivea nicicum cu cea de la şcoală, unde se încerca introducerea în mentalul nostru a doctrinei comuniste, marxism-leninismului şi a altor prostii specifice perioadei. De aceea prietenii mei mă considerau un rebel, un om destinat eşecului, tocmai din cauza convingerilor. Pe atunci, a gândi altfel era periculos şi neproductiv. Dar a venit revoluţia (chiar consider că a fost revoluţie, pentru că a dus la schimbarea unui regim politic!), şi, o dată cu ea, posibilitatea ca partidele istorice, cel liberal şi cel ţărănesc, să existe în legalitate. Dacă aş fi ţinut cont de tradiţia familiei, ar fi trebuit să mă înscriu în PNŢ. Dar, aşa cum am spus, întotdeauna m-am simţit liberal, am simţit în spiritul doctrinei liberale. Asa că, în ianuarie 1990, m-am alăturat celor care au purces la refacerea filialei Cluj a partidului. Simţeam că trebuie să fac asta, să contribui la schimbarea lucrurilor, a mentalităţilor, simţeam că trebuie să fac ceva pentru ţara mea.  Şi nu am regretat nici o clipă decizia luată, chiar dacă nu mi-am îndeplinit toate dorinţele cu care am pornit la drum acum mai bine de 21 de ani. Iar în timp, PNL a devenit a doua mea familie, membrii de partid mi-au fost, fiecare în parte, părinţi, fraţi, copii.

 3. Care sunt principalele probleme cu care se confruntă locuitorii din zona pe care o reprezentaţi?
 4. Aşa după cum ştiţi, sunt reprezentantul în Camera Deputaţilor a cetăţenilor din colegiul electoral uninominal nr. 5, cu centrul la Gherla. Problemele oamenilor din acest oraş sunt multiple şi diferite, dar există şi elemente commune. Astfel, cei din municipiul Gherla suferă din cauza lipsei acute de locuri de muncă, dar şi de pe urma nepriceperii actualei adminsitraţii, care se dovedeşte incapabilă să gestioneze urbea. Aici sunt probleme legate de canalizare (noroc cu fondurile comunitare, atrase în vremea guvernării liberale, care au rezolvat problema alimentării cu apă!), de spaţiile de joacă pentru copii, de finanţarea şcolilor. Iar în mediul rural, ca mai peste tot, infrastructura şi alimentarea cu apă şi canalizarea dau bătăi de cap tuturor. Drumurile judeţene arată ca după război, iar dacă ai “ghinionul” să locuieşti într-o comună condusă de un primar liberal sau pesedist, lucrurile stau şi mai rău. Degeaba se fac proiecte şi se solicită finanţare, prioritate o au colegii domnului Alin Tişe şi ai naşului său, premierul Emil Boc. Sunt proiecte demarate înainte de 2009 care au fost lăsate în aşteptare, sau care primesc bani cu ţârâita. Avem primari care au aşteaptat de trei ani finanţarea pe unele proiecte declarate eligibile, oameni care vor să modernizeze dispensarul, şcoala, căminul cultural, şi care nu mai primesc bani. Despre drumurile comunale şi uliţele de la sate nu mai vorbesc…

 5. Ce aţi reuşit să realizaţi în calitate de deputat în ultimii doi ani şi jumătate?
 6. În general nu-mi place să mă laud. Sunt un om al faptelor, nu al vorbelor, prefer să tac şi să fac. Pentru că dacă spun că am vreo 60 de proiecte de legi şi cîteva sute de întrebări şi interpelări adresate primului ministru, miniştrilor şi altor instituţii ale statului, sună a… statistică. Totuşi, cred că pot să spun că am reuşit să îmi conving colegii să-mi voteze amendamentele la fiecare lege a bugetului de stat adoptată în ultimii trei ani. Aşa a crescut bugetul alocat diferitelor lucrări de investiţii din judeţul Cluj, inclusiv pentru autostrada Transilvania pe vremea când se mai lucra aici. Şi, în paranteză fiind spus, nu mă las până nu îl oblig pe premier să demonstreze cu fapte, adică cu bani, că şi el consideră că autostrada e obligariu de construit dacă vrem să ne dezvoltăm! Sunt şcoli, biserici, spitale, drumuri, lucrări de alimentare cu apă care au primit finanţare datorită loby-ului pe care l-am făcut. Lista e destul de lungă, dacă doriţi v-o pun la dispoziţie, nu ştiu cum staţi cu spaţiul… Şi să nu uit, Spitalul din Gherla încă există şi datorită mie.

 7. Consideraţi că guvernarea Boc este vinovată pentru actuala situaţie economică a României?
 8. Categoric! Din păcate pentru concitadinul nostru, un om care vorbeşte mult şi promite şi mai mult, calităţile de manager îi lipsesc cu desăvârşire. O ţară nu este asemeni unei grupe de 25 de studenţi, nu este nici măcar asemeni municipiului Cluj-Napoca. Ca primar, domnul Boc a avut norocul unui guvern condus de liberali, care a aplicat politici liberale şi care a adus prosperitate. Chiar şi după ruperea Alianţei D.A., domnul Boc a beneficiat din plin de fondurile guvernamentale necesare oraşului. În 2008 el s-a lăudat cu toate realizările administraţiei liberale, iar azi ne acuză că nu am făcut nimic… Poate că are dreptate, că nu am adus compania Ford la Craiova, Nokia şi Emerson la Cluj. Dar de ce, de aproape trei ani, nici în Cluj şi nici în altă parte nu se aude nimic de investiţii de calibrul celor de mai sus? Dacă noi am fost răi şi populişti şi nu am făcut nimic, unde sunt realizările sale? A turnat asfalt pe autostrada lăsată gata pregătită pentru această etapă de Ludovic Orban. Şi acolo a şi blocat lucrările, deşi acum se laudă că am ieşit din recesiune şi că a investit anul acesta cu un milliard mai mult decât anul trecut? Unde sunt acei bani? Ce s-a construit de aceştia? Eu personal nu văd nici un proiect demarat, aud doar de licitaţii demarate, constestate şi anulate de instanţă! Mai trebuie răspuns la întrebarea cine e vinovat de toate acestea?

 9. Cum apreciaţi activitatea administraţiei locale condusă de PDL?
 10. Ca şi guvernarea la nivel naţional, catastrofală! Clientelismul politic şi expresia “cine nu e cu noi e duşmanul nostru” au devenit principiile după care se ghidează administraţia locală. Primarul municipiului reşedinţă şi preşedintele consiliului judeţean nu se agreează, ca să nu spun că “se iubesc de moarte”! Cel din urmă, vizibil deranjat de declinul PD, se străduie să ne convingă că nici naşul nu l-a cununat nici portocaliu nu este, iar dinspre primărie vin doar veşti legate de autorizaţii de construire dubios eliberate sau despre acte amânate la nesfârşit. Aşa se face că, proiecte demult demarate, cum ar fi centrul de deşeuri, pista nouă a aeroportului, reabilitarea drumurilor judeţene şi câte altele, sunt blocate sau anulate de instanţe. Avem terminale noi la aeroport, superb de goale, şi avem stadion, după un proiect promovat şi susţinut de fostul consiliul judeţean. În rest, nimic. Divizia de cercetare a Nokia se inchide, ING a renunţat la centrul de servicii de la Cluj, Ursus, unul din simbolurile judeţului, a plecat, IBM a preferat să nu mai vină. Nici un investitor serios nu a mai ales Clujul. În curând vom plăti amenzi pentru că rampa de gunoi de la Pata Rât nu a fost închisă şi nu s-a construit noua rampă ecologică. Iar pentru toate acestea nu cred că se poate spune că sunt vinovaţi liberalii!

 11. Ce v-a determinat să vă asumaţi candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj?
 12. Am decis că e momentul să revin acasă, adică în administraţia locală, şi să dau comunităţii din cunoştinţele şi experinţa dobândite în cele două mandate de deputat. Să nu uităm, eu am deţinut, timp de trei mandate, funcţia de consilier local, deci ştiu ce înseamnă adminsitraţia locală, cunosc nevoile comunităţii.  Vreau mai mult pentru judeţul meu, vreau să-l aduc acolo unde îi este locul. De fapt, mă simt obligat să fac asta, simt că am o responsabilitate faţă de acest judeţ, de oamenii săi. Şi faţă de familia mea, care trăieşte aici şi vreau să rămână aici. Nu vreau ca cei doi fii ai mei să termine studiile şi să fie nevoiţi să aleagă calea străinătăţii, pentru că ţara lor, judeţul lor, oraşul în care s-au format, nu le oferă alternative.

 13. Ce priorităţi de dezvoltare ar trebui să aibă judeţul Cluj? Ce proiecte propuneţi în acest sens?
 14. Şi despre acest subiect putem discuta ore în şir. O să încerc să fiu succint, voi spune doar că avem nevoie de infrastructură pentru a beneficia de pe urma frumuseţilor pe care le are acest judeţ şi să dezvoltăm turismul. Suntem obligaţi să ne valorificăm parcurile industriale, să continuăm modernizarea aeroportului, să ne punem în valoare potenţialul, fie e că vorba despre forţa de muncă educată în universităţile clujene, sau de meşterii populari, care sunt apreciaţi peste hotare mai mult decât acasă! Repet, o infrastructură rutieră pusă la punct asigură 80% din succes, iar civilizaţia pe care o presupune secolul XXI înseamnă apă, canalizare şi gaz metan în toate satele judeţului. Şi să nu uităm de cele aproximativ 1000 de locuinţe încă neelectrificate din judeţ. După cum nu trebuie să uităm că la ţară avem încă multe de făcut, de la iluminat public la telefonie şi internet.

 15. Care este opinia dvs. în privinţa proiectelor de regionalizare a ţării? Ce rol ar trebui să aibă Clujul în cazul desfiinţării actualelor judeţe?
 16. Deocamdată nu am văzut un proiect de regionalizare, scris negru pe alb, al PD. Am auzit doar de proiecte, de negocieri, de opt regiuni, apoi de opt plus două, că doar Harghita şi Covasna sunt cât o regiune de dezvoltare… Nimic concret, doar poveşti. Iar răspunul la întrebare este dat tocmai de campania de strângere de semnături împotriva desfiinţării judeţului, lansată luni de USL. Şi, desigur, Cluj-Napoca nu poate avea alt rol decât cel de capitală regională. Pentru că este o capitală, culturală şi universitară a Transilvaniei.

 17. Cum colaboraţi cu colegii din PSD? Cum veţi reuşi să armonizaţi cele două doctrine economice diferite pentru a putea conlucra într-o viitoare alianţă?
 18. Vreau să vă spun că întotdeauna am colaborat excelent cu colegi din toate formaţiunile dacă au fost dispuşi să treacă peste apartenenţa politică şi să colaboreze în interesul general. Iar colegilor din PSD nu am ce să le reprosez din acest punct de vedere. Doctrinele sunt  parte a crezului fiecăruia dintre noi, dar, ca să-l citez pe domnul Crin Antonescu, preşedintele PNL, “am făcut o alianţă politică, nu ne-am căsătorit cu PSD”. Fiecare avem doctrina noastră, important este să găsim şi să fructificăm ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne-ar putea dezbina. Dovadă faptul că USL chiar există şi funcţionează. Dovada o aveţi în consiliul judeţean, în campania de strângere de semnături împotriva proiectului de regionalizare avansat de preşedintele Traian Băsescu.

 19. Care sunt planurile dvs. de viitor? Veţi mai candida la Camera Deputaţilor în 2012 în cazul în care nu veţi fi ales la nivel local?
 20. Fără fariseim şi ipocrizie, cred că viitorul deputat din colegiul electoral uninominal nr. 5 nu se va numi Horea Uioreanu. Acesta este numele viitorului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. USL Cluj va reuşi să-şi impună candidatul. Nu are încotro, clujenii o cer. Şi ştiţi că “vox populi, vox dei”, iar noi trebuie să ne supunem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here