Cornel Itu: „Un stat nou în interiorul României”

0

Deputatul social-democrat de Cluj, Cornel Itu, îl acuză pe Traian Băsescu de o tensionare gratuită a relațiilor dintre români și secui, în contextul crizei economice și a măsurilor greșite luate de executivul Boc pentru revigorarea economiei României.

„Creșterea datoriei externe a României la 82% din PIB, rata șomajului depășește 5%, inflația atinge 8%, media scumpirilor la alimente comparativ cu luna iunie 2010, este de 11,2%, numărul spitalelor s-a redus, medicii și personalul mediu sanitar pleacă în străinătate, sinuciderile și tâhăriile se țin lanț, în vreme ce legile organice se adoptă prin asumarea răsunderii sau prin vot la două mâini pentru a obține o tragi-comică majoritate la un vot!

Președintelui Statului, în patriotismul său, preocupat de liniștea și bunăstarea poporului român, caracterizează actuala situație, socotind-o de mare stabilitate din toate punctele de vedere, stabilitate care nu trebuie în niciun caz să fie zdruncinată de alegeri anticipate.

Spre a abate atenția populației de la situația reală în care trăim, Președintele Traian, calcând în picioare Constituția, lansează două mari teme ale așa-zisei reformări și modernizări a bietei Românii. Praf în ochii românilor, dar și intenție ascunsă de a semăna discordia între dragii săi secui și populația majoritară” comentează actuala situație politică deputatul Cornel Itu.

Deputatul social-democrat condamnă și demersul UDMR din ultimele zile privind crearea unei excepții de la o posibilă regulă generală pentru ca în final să obțină autonomia teritorială a secuimii.

„Mai întâi recurge la vechea tactică, în fața unor probleme cu tentă etnică lansează avangarda: câțiva cetățeni ultra-naționaliști de etnie maghiară cer imposibilul, cer o regiune autonomă magiară formată din județele Covasna, Harghita și Tg. Mureș, și apoi mai cer vechiul Partium, adică județele Arad, Bihor, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. Strategii U.D.M.R. știu foarte bine că cererile lor nu pot fi satisfăcute, așa cum și italienii știu că nu pot revendica ca urmași ai Imperiului Roman, nici Sarmisegetusa, nici Turnu-Severin, Salva-Năsăud sau Constantinopolul, dar pot negocia, se pot arăta concilianți și pot obține o rezolvare convenabilă a ținutului secuiesc, ca un prim pas al demersurilor lor. Totodată, mai pot înfăptui și cel de-al doilea pas mult mai important și anume votarea statutului minorităților până pe 30 iunie 2011, data încheierii actualei sesiuni parlamentare și în acelși timp data la care Ungaria predă Președenția Consiliului European” a declarat Cornel Itu.

Cornel Itu concluzionează pe scurt demersurile președintelui Traian Băsescu și ale UDMR: „Așadar : doi pași mărunți, țintă atinsă, un stat nou în interiorul României”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.