PDL Cluj susţine aberaţia „Crişana”

0

În proiectul Partidului Democrat Liberal de reorganizare administrativă a României, Cluj-Napoca ar urma să fie capitala viitorului mega-judeţului denumit Crişana. Numele de Transilvania sau Ardeal nu apar în intenţiile privitoare la cele două regiuni istorice din Ardeal.

Crișana, maghiară: Körösvidék, germană: Kreischgebiet reprezintă o provincie istorică situată pe teritoriile României și Ungariei, având ca limite naturale râul Tisa la vest, râul Mureș la sud, Munții Apuseni în est și râul Someș în nord.

A fost împărțită pe criterii etnice în 1920 între România și Ungaria.

Este compusă din: județul Bihor și cea mai mare parte a județului Arad pe teritoriul Românieicomitatul Biharia (în maghiară Hajdú-Bihar) și comitatului Bichiș (în maghiară Békés) pe teritoriul Ungariei Capitala tradițională este Oradea (Oradea Mare). Alte orașe importante sunt: Arad, Debrețin, Bichișciaba, Giula, Salonta , Beiuș.

„Este una dintre variantele de lucru, decizia va aparţine guvernului şi va fi luată în perioda următoare. Ce ne dorim este ca viitoarele alegeri să se desfăşoare într-o nouă structură administrativ-teritorială”  a comentat liderul PDL Cluj Daniel Buda oferta PDL.

„Denumirea viitoarelor judeţe va fi reglementată prin acte normative. Nu e important dacă ne vom spune crişăneni sau transilvăneni. Important e să se facă economii cu administraţia publică şi să creştem gradul de absorbţie a fondurilor europene (…) Şi Ioan Oltean, şi Kelemen Hunor sunt cetăţeni liberi să-şi exprime punctele de vedere. Sunt convins că şi cei din UDMR vor sta la masă suficient timp pentru a găsi cea mai bună formulă pentru cetăţeni, şi nu pentru interesele lor de partid” a mai completat Buda.

Păunel Tişe este însă mult mai realist: „Cred că denumirea e puţin importantă. Poate fi judeţul de nord-vest sau ar putea să-şi decidă singur denumirea printr-un consens al judeţelor componente. Important e că modul de dezvoltare de succes al Clujului poate fi implementat în toate celelalte judeţe”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here