Împărţirea administrativ-teritorială a României comentată la Cluj!

1

O lună este termenul acordat de preşedintel Traian Băsescu premierului Emil Boc în care acesta să deseneze noua împărţire administrativ-teritorială a României!

PDL ar vrea opt megajudeţe, UDMR cere 16 şi anunţă că nu va vota! Ce părere au politicienii la Cluj despre acest subiect?

Daniel Buda, liderul PDL Cluj: „Acest proiect a fost adus în discuţie de toţi cei care s-au perindat pe la guvernare, dar nimeni n-a avut capacitatea politică de a-l impune. Acest proiect este impus de necesitatea gestionării mai bune a resurselor, în special a resurselor financiare europene. Doar România şi Bulgaria mai au o structură atât de fărâmiţată, care pune mari piedici absorbţiei fondurilor europene”.

Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj: „Reîmpărţirea teritorială a ţării e un proces foarte important, dar acesta trebuie gândit exclusiv din punct de vedere economic şi social, şi nu politic sau etnic. Trebuie văzute priorităţile la nivelul UE, trebuie văzut dacă ne ajută această reorganizare. Cu siguranţă, discuţiile vor fi multe, vor exista tensiuni. Să nu cumva să ajungem ca în urma acestei reorganizări, în loc să scadă, să crească birocraţia”.

Horiea Uioreanu deputat PNL de Cluj: „Eu am avut un proiect în mandatul trecut, de transformare a celor opt euro-regiuni în judeţe, dar nu-l acuz pe Băsescu de plagiat. Prin urmare, sunt de acord cu reorganizarea administrativ-teritorială, dar nu făcută pe picior. Sunt necesare dezbateri publice, cu specialişti, dezbateri parlamentare, trebuie să ajungem la un consens politic. Procesul este absolut necesar, pentru că, aşa cum motivam şi atunci, prin dispariţia birocraţiei CJ se vor face economii substanţiale”.

Cornel Itu, deputat PSD de Cluj: „Probabil că s-ar face economii, dar se vor centraliza extrem de mult resursele spre zonele majore ale viitoarelor structuri, iar zonele limitrofe vor rămâne uitate de lume. Pe de altă parte, un asemenea proces ar impune schimbarea foarte multor documente, a actelor de identitate. Nu există un studiu de impact asupra persoanelor fizice”.

Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: „Eu am promovat un asemenea proiect în 2005, când eram prefect, şi nu pot decât să mă bucur că subiectul revine după şase ani. Discuţiile însă trebuie purtate dincolo de persoane sau funcţii. Indiferent cum, cred că România trebuie reorganizată. Nu poţi administra cu structuri aşa divizate şi să ai coerenţă. Susţin fără rezerve acest proiect, nu contează cum împărţim, principiile sunt importante: autonomie administrativă, financiară şi decizională, nu autonomie teritorială pe criterii etnice. În rest, dacă clujenii vor considera că au nevoie de mine, voi găsi un loc unde să candidez”.

Vasile Dâncu, PSD Cluj: „Ideea mea este ca să se reînfiinţeze micro-regiunile din perioada interbelică, care au deja identitate: Ţara Năsăudului, Ţara Făgăraşului, Ţara Muscelului, Ţara Lăpuşului şi aşa mai departe. Acum nu toate mai corespund din punct de vedere economic, pentru că au fost omorâte de comunişti. Unele au populaţie destulă, altele ar putea fi cuplate. Judeţele au produs baroni locali. Acum vom avea probabil baroni mai mari, conţi şi lorzi”.

1 COMENTARIU

  1. Odata cu reorganizarea teritoriala ar fi normal sa scada numarul parazitilor care sunt platiti din banii contribuabililor pentru a nu face nimic.Actuala clasa politica nu cred ca va rezolva aceasta problema.Cu mutarea personalului dintr-un birou in altul,sau dintr-o localitate in alta nu se face economie la bugetul tarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here