„Să fii maghiar în Ardeal şi în Ungaria”

0

Sâmbătă, 02.04.2011 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca s-a desfăşurat inaugurarea oficială a grupului statuar restaurat a lui Matei Corvin.

Restaurarea a putut fi finalizată datorită eforturilor comune ale Guvernelor României şi Ungarei, ambele participând cu fonduri substanţiale, egale, la restaurarea statuii. Cu toate că evenimentul a fost organizat de autorităţile locale clujene, în România doar un steag tricolor flutura pe scenă, iar discursurile oficialilor maghiari nu au fost traduse toate în limba română pentru ca cetăţenii de cultură română să le înţeleagă.

Discursurile politicienilor maghiari au fost melodramatice făcând permanent apel la istorie:

„Centrul Clujului, centrul Transilvaniei şi-a recăpătat statuia în splendoarea ei. Mathias a supravieţuit războaielor, imperiilor trecătoare, între altele şi domniei nefericite a lui Gheorghe Funar. Mathias trăieşte din nou şi până va trăi el va trăi şi dreptatea, spunem noi. În era lui Ceauşescu şi în a lui Funar a fost rău şi greu să fii maghiar în Transilvania. A sosit timpul ca redobândindu-ne drepturile individuale şi colective, mândria naţională şi personală, să fie din nou un lucru bun să fii maghiar în Transilvania şi în Ungaria” a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes.

„Adevărul a învins, fiindcă cel care a condus luptele noastre din 1992 până acuma a fost regele Matei Corvin. A învins adevărul pentru că spiritualitatea acestui rege, moştenirea şi tot ce ne-a lăsat, ardeleni, clujeni, maghiari, români, trebuie păstrat şi trebuie dat mai departe pentru generaţiile viitoare. În această perioadă de 21 de ani soarta statuii la un moment dat era pusă în discuţie. A fost un primar, nici nu merită să-i amintim numele, care a vrut să scoată statuia regelui Matei de pe piaţa centrală, şi atunci maghiarii din Cluj, intelectualii români, toată societatea din Cluj s-a ridicat şi a spus „nu”. În 2006, la iniţiativa societăţii civile din Cluj, la şedinţa comună a guvernelor române şi ungare am decis ca printr-un efort comun să renovăm această statuie. Am început lucrările în 2009. Stimaţi clujeni, stimaţi concetăţeni, să iubiţi această statuie şi să păstraţi spiritualitatea, moştenirea regelui Matei Corvin” a declarat Kelemen Hunor, Ministrul Culturii.

Printre politicienii prezenţi s-au numărat şi vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, ministrul Resurselor Naţionale din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Kelemen Hunor, primarul Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe și europarlamentarul Tokes Laszlo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here