Exploziile de la Fukushima, mai grave decât cele de la Cernobîl

0

Accidentul nuclear de la centrala nucleară niponă Fukushima este mult mai grav decât cel de la Cernobîl din 1986 (Ucraina), deoarece a durat deja mai mult timp şi implică mai multe reactoare, a apreciat un expert rus.

” Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombă radiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump” în termeni umani şi ştiinţifici, a declarat Natalia Mironova, specialist în domeniul termodinamicii, devenită unul dintre principalii adversari ruşi ai folosirii energiei nucleare.

Ea a apreciat că gravitatea accidentului de la Fukushima ar putea depăşi catastrofa de la Cernobîl şi pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES). Clasificat la nivelul 7, accidentul de centrala nucleară ucraineană este considerat cel mai grav din istoria nucleară civilă.

„Cernobîl a fost clasificat la nivelul 7, în condiţiile în care accidentul a avariat un singur reactor, iar catastrofa nu a durat decât două săptămâni”, a spus Mironova. „La Fukushima, au trecut deja trei săptămâni, iar patru dintre reactoare se află într-o stare foarte gravă”, a adăugat ea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here