Odă copilăriei veşnice

0

Romanul „Micul prinţ”, scris în 1943 de aviatorul francez Antoine de Saint-Exupery, este mult mai mult decât o simplă poveste pentru copii. Deşi plină de candoare şi foarte potrivită pentru cei mici, povestirea îşi dezvăluie sensurile profunde doar după ce este recitită, cu mintea unui adult, dispus să-şi depăşească rigiditatea şi blazarea conferite de trecerea anilor.

Nuvela a fost tradusă în 190 de limbi şi vândută în peste 200 milioane de exemplare, fiind una dintre cele mai populare din toate timpurile. Subiectul se bazează pe experienţa personală a autorului, pe vremea când pilota avioane militare în cel de-al doilea război mondial, deasupra deşertului Sahara.

Povestirea are în substrat o analiză a naturii umane, subliniind efemeritatea multor acţiuni ce par atât de importante pentru „oamenii mari”. Personajul micului prinţ nu este doar un copil universal, ci un om evoluat, un adult capabil să privească lumea prin ochii naivi şi dornici de a descoperi ai unui copil, fără a fi influenţat de traumele trecutului sau de dorinţele meschine ale prezentului.

Personajele care apar în carte ilustreaza diferite tipologii umane, cu slăbiciunile şi particularităţile lor:  regele, beţivul, afaceristul, geograful etc. Eroul principal descoperă relativitatea existenţei omeneşti comparând perspectivele lor distincte asupra universului şi sesizându-le cu uşurinţă limitările şi inunitilitatea zbaterii lor în limitele auto-impuse.

Romanul te îndeamnă la meditaţie în privinţa condiţiei umane, a propriilor priorităţi şi a relaţiei cu universul; recomandăm citirea lui pe îndelete, indiferent de vârsta şi starea pe care o aveţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here