Dragoste şi prejudecăţi în România interbelică

0

Oraşul cu salcâmi este un roman scris de Mihail Sebastian în al patrulea deceniu al secolului XX. Autorul descrie viaţa unor adolescenţi în plin proces de maturizare, pe parcursul a mai multor ani, concentrându-se pe eroina principală, Adriana Dunea. Acţiunea se petrece într-un modest târg de provincie, conservator şi auster, iar mai apoi în Bucureştiul cosmopolit şi plin de tentaţii.

Personajele au fost crescute într-un mediu puritan, singurele interacţiuni sociale permise fiind ceaiurile de după-amiază, combinate cu muzică la pian, în care fiecare gest, privire sau replică capătă seminificaţii nebănuite în lipsa unor stimulente sociale adecvate. Trecerea de la viaţa de şcolar la cea de adult se face concomitent cu călătoria în capitală şi gustarea vieţii reale, plină de satisfacţii şi vicii, de iluzii şi probleme.

Sexualitatea reprimată a personajelor le afectează întregul comportament, iar clişeele şi ordinea vieţii patriarhale semi-rurale sunt înlocuite cu dorinţa de emancipare şi testarea individualităţii fiecăruia. Materialişti şi orgolioşi, visători şi candizi, tinerii din roman încearcă câte puţin din toate, dar în final destinul lor este unul conformist, preferând resemnarea şi integrarea într-o societate banală şi meschină, abandonând de bunăvoie speranţele pentru un trai călduţ, lipsit de spontaneitate şi exaltare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here