Viteza de inversare a polilor magnetici a Terrei a crescut

0

Polul nord magnetic, situat de secole în Insula Ellesmere din Canada, s-a deplasat la est spre Rusia. Viteza de deplasare a crescut, în ultimii zeci de ani, până la 64 de kilometri pe an. Cercetătorii se intreaba, cu ingrijorare dar şi curiozitate, cand se va produce inversarea polilor magnetici.

Polul nord magnetic se deplaseaza mai repede decât în orice etapă din istoria omenirii, amenintând natura cât şi omul, de la siguranţa sistemelor de transport moderne până la rutele tradiţionale de zbor ale păsărilor migratoare.

Viteza de deplasare a crescut cu o 33% în ultimii zece ani, determinând teorii potrivit cărora polul magnetic s-ar putea “răsturna”, provocând inversarea polului sud de pe busole, mai degraba decât a polului nord, lucru care se întampla de trei pana la 7 ori, la fiecare milion de ani.

“Campul magnetic se schimba in timp. Inversarea dureaza de obicei aproximativ 10.000 de ani. Si acum 10.000 de ani in urma nu exista civilizatie. Aceste procese sunt lente” a confirmat Jeffrey Love, de la US Geological Survey din Colorado.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here