Interviu cu Despina Cîndroiu, preşedinte al tineretului PRM din Cluj

16

 1. De ce aţi intrat în politică la o vârstă atat de fragedă şi ce v-a determinat să alegeţi PRM?
 2. Asa este încã nu aveam studiile universitare încheiate si cu toate acestea nu s-a opus nici un lider local, nici un alt membru de partid (tânãr sau senior). Sunt în continuare pe baricada politicã ridicatã de PRM  pentru sustinerea ideei nationale si pentru apãrarea statului national Român pentru cã încã mai sunt tineri care vor sã vinã alãturi de noi, care luptã  pentru aceleasi idealuri ca si ale mele. Din experientã constat cã tinerii se implicã în politicã din 2 motive : primul ar fi legat de responsabilitatea socialã, asa cred ei ca pot ajuta România  si al doilea motiv este pentru interese personale. Analizând cele doua tipologii  de tineri militanti politici – ma bucur ca fac parte dintr-un partid care de  mai bine de 4 ani nu mai reprezintã o oportunitate pentru tinerii care doresc sa se îmbogãteascã sau urmãresc alte interese ascunse. Astfel, pot sã mã bizui pe colegii mei pentru cã stiu cã sunt onesti, cã fac ceea ce fac din plãcere si ca nu trebuie sa ma rog de ei sa participe la actiuni sau sã le promit ceva. Situatia existentã îsi oferã atât sprijin moral, atunci când te supãrã ceva în partid sau când te simti dat la o parte, dar si responsabilitate, nu poti sa le întelegi asteptãrile, nu poti pãrãsi barca pâna ce ultimul marinar nu este salvat.  Astfel v-am raspuns si la ce m-a determinat sa aleg  PRM.

 3. Credeţi că doctrina naţionalistă este de actualitate? De ce ar trebui tinerii să vi se alăture?
 4. Eu cred cã noi tinerii putem sã oferim solutii eficiente pentru reformarea statului. NU mai vreau ca  aceiasi actori politici care ne-au condus în aceastã fundãturã sã vina, din nou, si sã ne spunã cã “ stiu ei drumul bun”. Reformarea României nu este doar responsabilitatea nationalistilor, ci si a celor cu gîndire liberalã, popularã, conservastoare, social democratã.

 5. PRM este perceput ca un partid al persoanelor în vârstă; este corectă această idee? Ce rol au tinerii în partidul dvs.?
 6. Tinerii au un rol foarte important. Cu toate ca nu mai suntem un partid parlamentar, pot spune ca tinerii sunt alaturi de noi. Fiecare tînar trebuie sa se foloseasca de modelele existente pentru a deveni el însusi un model. România nu are nevoie de sute de modele de Titulescu, Kogalniceanu, Balcescu, România are nevoie de tineri care sa se comporte ca acestia dar sa fie unici, pentru ca timpurile se schimba.

 7. Care au fost principalele dvs. realizări în cadrul organizaţiei de tineret de la Cluj, în ultimii ani?
 8. Ca realizare personala este greu sã nominalizez  una, deoarece  am impus un mod de lucru colegial . Dacã cineva propune o actiune, proiect, are o idee, ne strângem cu totii si discutãm toate aspectele posibile pânã ce “slefuim diamantul” asa cã la final nu mai poti spune cã a fost idea ta.  Pe lângã actiunile locale sper sã se concretizeze si un proiect la a cãrui proiectare am contribuit si eu,  acela al programului Tineri pentru România.

 9. Are Partidul România Mare, în programul său, soluţii pentru principalele probleme ale tinerilor din ţara noastră ?
 10. Presedintele PRM Dl. Corneliu Vadim Tudor a avut mereu o inclinatie spre cultura, lucru bine cunoscut, de aceea PRM incearca sa ofere tinerilor din Romania Studii cat mai  accesibile. Un alt aspect foarte important este acela al viitorului, conform studiilor observam ca sunt din ce in ce mai putin tineri ce isi permit sa achizitioneze o locuinta, in programul pe care PRM il promoveaza este mentionat faptul ca locuintele sociale vor ajunge sa fie locuite de catre tineri care chiar au nevoie de ele, si nu de membrii ale altor partide, care isi impart intre ei locuinte ce sunt cu disperare ravnite de oameni care chiar au nevoie de ele.

 11. Ce părere aveţi despre felul în care administraţia locală din Cluj s-a ocupat de tineret în ultimii 6 ani?
 12. Nu am remarcat un program special dedicat acestui aspect si cred ca nici primaria nici consiliul jud nu au un astfel de program. Au existat totusi masuri pt tineri, la primarie, dar cred ca acestea sunt conjuncturale, uneori cu caracter propagandistic, sau in pachet cu alte deziderate. As aminti :

  – facilitati la transpot pentru studenti  « sistemul StudCard », prin 2005-2006

  – nu s-au acordat locuri de munca tinerilor absolventi de facultati

  – doar 2 bl ANL pt tineri, care aveau amplasamentul si proiectul stabilite inainte de 2004

  – Cart Tineretului, a carei piatra de temelie a fost pusa  cu doua zile inainte de alegerile locale din 2008 si care acum s-a transformat intr-un ipotetic parc fotovoltaic. ; la fel Cart Lomb. Din 2006 cand s-au semnat contractele pt aceste cartiere nu s-a construit nimic

  -s-au realizat 3-4 crese noi, cu costuri f mari

 13. Care consideraţi că sunt principalele problemele ale studenţilor din Cluj şi ce propuneri aveţi pentru rezolvarea lor?
 14. La marea majoritate se intalnesc taxele mult prea mari de la facultati; neacordarea locurilor de munca, tinerilor absolventi de facultate/masterat.

 15. Cum colaboraţi cu organizaţiile locale de tineret ale altor partide?
 16. Cu toate ca suntem adversari pe scena politica, avem aceiasi idealuri;  luptam pt Romania, si pentru un trai decent.

 17. Ce motive are un tânăr din România de azi să-şi iubească ţara şi să nu emigreze?
 18. Nu exista tanar care sa nu isi iubeasca propria tara,  avem o tara mult prea frumoasa, atat din punct de vedere geografc cat si istoric., iar tanarul care azi isi paraseste tara ,  are sufletul sfasiat  chiar daca marea majoritate nu vor sa o recunoasca.

 19. Ce planuri aveţi pentru următoarea perioadă?
 20. Citeam într-o carte care a sta la baza reformelor americane ale lui Bill Clinton cum ca marea majoritate a solutiilor eficiente pentru rezolvarea unor probleme guvernamentale (în SUA, nationale, statale si locale) veneau de la oameni fie noi în sistem, fie foarte tineri, astfel unul dintre planurile mele, este acela ca impreuna cu intreaga organizatie  sa oferim solutii pt reformarea Romaniei.

16 COMENTARII

 1. Dintr-un simplu search pe google reiese ca Dumneavoastra profesati pictura iconografica. Foarte frumos, respect….dar, cum credeti ca a-ti putea sa oferiti solutii tehnice pentru Romania din postura acesta?

  Aproape toti politicienii nostrii(tineri sau la varsta a doua) nu au o pregatire profesionala, sau daca o au, nu au experienta manageriala si expertiza necesara pentru a merita un loc in Parlament/Senat/Guvern..etc.

  Raspuns-ul clasic: „trebuie sa facem/sa gasim solutii”.

  Dragi tineri, solutii concrete!!!!!! ex: A, B, C.

  In consecinta, success cu pictura dar sa nu aveti pretentii mai mari.

  • Distinse domn, un câştig al evenimentelor din Decembrie 1989 a fost cel legat de dreptul de a alege şi a fi ales, indiferent de pregătirea pe care o are. Nu ştiu dacă Despina va fi un politician redutabil, dar ştiu că are tot dreptul de a-şi dori lucrul acesta. Distinse domn, vă pot da exemple de oameni cu expertiză şi experienţă care au distrus tot ceea ce construise un regim condus de un om cu 4 clase, fără „pregătire profesională”, dar care a lăsat ceva în urma sa. Nu îi poţi cere unui tânăr să aibă experienţă managarială, dar îl poţi ajuta să o dobândească. Aşa că vă doresc, şi dvs., şi Despinei, mult succes în profesie şi în politică!

  • Domnule Vanns, trebuie si eu sa remarc ca sunt multi care ii judeca pe altii fara sa aiba „experienta si expertiza”…

   Credeti-ma ca nu o cunosc pe aceasta domnisoara/doamna, deci nu scriu dintr-un motiv subiectiv… Totusi, am o propunere pentru dumneavoastra: puneti mana pe o carte de gramatica ca mi se pare ca „a-ti” cam uitat sa scrieti.

   Lasati-i pe altii sa critice, sa nu va rupeti degetele scriind. Numai bine!

 2. Stimate domn,Sorin Vanns – va apreciez opinia, dar nu sunt de acord cu ea. Cred ca fiecare tanar educat, cinstit, patriot are dreptul si datoria de a se implica in politica.

 3. Şi-ar dori figuranţii de alte partide, dovedite toate anti-naţionale, să aibe la organizaţia de tineret cadre precum este Despina Cândroiu, artistă talentată şi apreciată, care mai e pe deasupra şi damă bună, cum ar spune Caragiale. Macar pentru faptul că este vorba de o domnişoară, care mai pictează şi icoane, ar trebui să vă ponderaţi limbajul măi animalelor…prost crescuţilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here