Dezvoltarea multilimbaj

0

Pentru ca foarte multe limbaje au ca tinta CLR-ul .NET, este acum mult mai usor sa implementezi portiuni din propriile aplicatii folosind limbajul cel mai potrivit. Metode mai vechi dau voie limbajelor de programare diferite sa interopereze, cum COM sau CORBA au facut astfel folosind IDL (Interface Definition Language).

Platforma .NET da voie limbajelor sa fie integrate una cu alta folosind MSIL (Microsoft Intermediate Language). Desi contine instructiuni ce par similare cu codul de asamblare, cum ar fi operatiile de mutare si scoatere a valorilor si variabilelor din si in registrii, contine de asemenea instructiuni pentru ingijirea obiectelor si invocarea metodelor lor, mainpuland matrici si generand si prinde exceptiile.

Limbajul Microsoft CLS descrie ce alti autori de unelte de dezvoltare ar trebui sa faca pentru ca compilatoarele lor sa scoata codurile ce le dau voie sa integreze usor cu alte limbaje .NET. Microsoft asigura in momentul de fata mai multe compilatoare ce produc codurile ce au ca tinta runtime-ul limbajului comun: C++, C#, Jscript si Visual Basic. In plus, alte companii, in afara de Microsoft, produc compilatoare de limbaje  ce au de asemenea ca tinta CLR-ul .NET. In momentul de fata diversi producatori au anuntat aparitia suportului necesar pentru COBOL, Eiffel, Fortran, Perl, Python, Scheme si multe altele.

Mostenirea limbajelor cross-language este o alta caracteristica facuta posibila prin folosirea libajului intermediar (IL). Astfel se poate crea o noua clasa bazata pe componente scrise in alte limbaje, fara sa fie nevoie de codul sursa al componentei de baza. De exemplu, se poate crea o clasa in C++ care este derivata dintr-o clasa implementata in visual Basic. .NET poate permite aceasta pentru ca defineste si sigura un tip de sistem comun tuturo limbajelor .NET.

Una dintre marile greutati a dezvoltarii de aplicatii sub specificatiile Windows DNA a fost constituita de catre debuggingul aplicatiilor dezvoltate intr-o varietate de limbaje. Multumita dezvoltarii unificate a mediului Visual Studio .NET si folosirii limbajului intemediar ca iesire al tuturor limbajelor .NET, debuggingul limbajelor cross-language este posibil fara a apela la asamblarea limbajelor. Runtime-ul limbajului comun .NET suporta integral debug-ul aplicatiilor ce trec de granitele limbajelor. Runtime-ul asigura de asemenea facilitati integrate de parcurgere a stivei, facand mult mai usoara localizarea bug-urilor si erorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.