Rromi sau ţigani?

0

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la parlament un proiect de lege pentru reintroducerea vechii denumiri de „ţigan” în locul celei mai noi, corectă politic, adoptată după revoluţie: „rrom” sau „rom”.  Recent, senatorii din Comisia pentru drepturile omului şi egalitate de şanse au aprobat proiectul, acesta urmând să-şi continue traseul legislativ spre adoptare.

Iniţiativa prevede ca în toate documentele oficiale, emise de către înstituţiile statului român, să fie folosită în viitor sintagma „ţigan” cu referire la membrii respectivei etnii. Pe de altă parte, se precizează că este interzisă asocierea cuvântului cu anumite conotaţii negative, rasiste, încălcarea acestei prevederi fiind sancţionată de către lege.

Motivaţia deputatului Prigoană a fost confuzia creată pe plan internaţional, între termenii de „rrom” şi „român”, în special după evenimentele din ultimii ani de pe teritoriul Italiei. Preşedintele comisiei, Gyorgy Frunda, nu este de acord cu această propunere, considerând că fiecare naţiune are dreptul să se auto-denumească cum doreşte, iar prin adoparea acestei legi ţara noastră ar putea fi sancţionată de autorităţile europene de la CEDO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here