Salina din Turda

0

Salina este principalul obiectiv turistic al oraşului Turda, fiind situată în zona Durgău – Valea Sărată.  Exploatarea sării a început încă din perioada romană, fiind apoi reluată în timpul imperiului austro-ungar şi a durat până în anul 1932, când societatea comercială care administra minele a dat faliment. În prezent, salina din Turda are doar un rol turistic şi medical.

Salina a putut fi accesibilă publicului începând cu anul 1992, iar în 2010 a fost redeschisă, după ample lucrări de reamenajare, finanţate din fonduri europene (au fost investiţi peste 6 milioane de euro). Pot fi vizitate fostele mine Iosif, Tereza şi Rudolf. Sunt interesante utilajele medievale de exploatare a sării, perfect conservate, unice în Europa: fierăria, crivacul şi moara de sare. Alte elemente ce merită văzute sunt: altarul cioplit în sare şi Scara Bogaţilor (lucrată filigranat în lemn).

În prezent, în salină există dotări turistice moderne, cum ar fi: săli de tratament, amfiteatru, săli de sport, roată panoramică, teren de mini-golf, pistă de bowling, mese de biliard. Se pot face, de asemenea, plimbări cu barca pe lacul salin subteran. Intrarea se face între orele 9:00 şi 15:00, iar programul de funcţionare este până la ora 17:00; preţul biletelor este de 15 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii, elevi şi studenţi.

Salina Turda este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.