„Politica” lui Aristotel

0

Politica (Greacă: Πολιτικα) este o operă de filozofie politică scrisă de renumitul filozof Aristotel. Este a doua jumătate a unui tratat, de a fost deschis prin opera Etica.

Cele 8 cărți ale operei, despre care nu se știe când au fost redactate, dacă n-au fost redactate în perioade diferite ale vieții lui Aristotel, tratează în general comunitatea politică din antichtate și instituțiile sale. Aristotel este interesat de politică în calitate de naturalist,  comparând și clasificând cetățile pe care le cunoaște punctând trăsăturile care le sunt comune (politice şi administrative).

Deoarece Binele suprem se află dincolo de scopurile particulare, omul trebuie să fie mulţumit cu obținerea a ce e mai bine posibil și să nu înceapă în a căuta un absolut iluzoriu. Fericirea rezidă, în ultimă instanță, în activitate. Politica, prima dintre științe umane în filosofia lui Aristotel, studiază omul ca zoon politikon (animal social). Omul este destinat prin natura sa nu numai pentru a trăi o trăire biologică, ci și pentru bine și pentru sentimentul fericireii. Fericirea presupune o independență față de constrângerile materiale pe omul  nu poate să o obțină singur și care nu este pe deplin realizată decât în asocierea politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here