Interviu cu Cristian Fertea, business trainer si specialist HR

1

1. Cine este Cristian Fertea?

Cristian Fertea este un om ca oricare alt om. Un om cu aspiratii, cu provocari, cu suisuri si coborasuri si iar suisuri, cu o familie frumoasa , un om care se bucura de viata.

2. În cartea dvs. descrieţi modul în care aţi revenit dintr-o situaţie foarte dificilă şi aţi ajuns un om de succes; credeţi că oricine poate să urmeze acest traseu?

In primul rand nu este de dorit ca toata lumea sa mearga pe acest traseu adica sa treaca prin situatii dificile si extreme de dificile ca sa ajunga la success. Insa din pacate (sau din fericire) , daca veti studia cu atentie oamenii de succes veti descoperi ca aproape toti au trecut la un moment dat prin situatii dificile.

In fond, nu situatiile dificile, nu esecurile sunt problema. Acestea nu sunt decat ”statii” in drumul spre succes. Problema este daca ramai  in aceste ”statii”. Pana la urma a ramane in statie este o chestiune de decizie: ramai sau cauti un alt ”vehicul” sau o alta modalitate de a merge mai departe. Din aceasta perspectiva este evident ca oricine poate sa parcurga traseul de la esec la succes sau de la o situatie dificila la una favorabila. Sigur ca nu intotdeauna este usor si uneori ne apare ca si imposibil sa depasim o anume situatie. Insa orice lucru imposibil din lumea aceasta  a devenit posibil dupa ce cineva a gasit o solutie.

3. De ce aţi ales să deveniţi business trainer în loc să aveţi o afacere “clasică”?

Doar o parte din afacerile mele au ca si domeniu activitatea de bussines trainer. De fapt afacerile mele au ca scop direct sau indirect dezvoltarea personala fie ca o vorbim de o persoana care isi construieste o cariera fie ca vorbim de un antreprenor care isi dezvolta afacerea.  Dezvoltam mai multe directii in acest sens – o directie de cursuri autorizate cu eliberarea de diplome recunoscute de ministerul muncii. In acest sens dezvoltam si un portal care sa reuneasca si alti furnizori de cursuri autorizate. Portalul este www.cursuri-autorizate.ro . O alta directie este dezvoltarea a 3 scoli, o scoala de vanzari, o scoala de leadership si o scoala de condus afaceri reunite sub brandul  ACADEMIA SUCCESULUI, vezi situl www.academiasuccesului.ro. Dupa o experienta offline reusita dezvoltam la nivel national un concept – SAPTAMANA CARIEREI – care sa vina in sprijinul celor care doresc sa-si construiasca o cariera. Ar mai fi si alte afaceri clasice pe care le derulez insa nu intentionez sa transform acest interviu intr-o promovare a afacerilor pe care le dezvolt.

4. Este diferită mentalitatea oamenilor de afaceri români de a celor din occident? Care sunt provocările specifice?

Din anumite puncte de vedere este diferita din alte puncte de vedere nu este diferita. Una din provocarile specifice Romaniei (si in general tarilor fost comuniste) il constituie faptul ca antreprenorul inca nu este respectat si apreciat la adevarata lui valoare si contributie pe care o aduce societatii.

5. De ce are nevoie o firmă sau un manager de consultanţă în afaceri?

La aceasta intrebare am sa va raspund cu 2 intrebari: De ce are nevoie orice echipa de un antrenor? De ce are nevoie orice sportiv de un antrenor? Fara un antrenor nu ai cum sa faci performanta la nivel inalt.

6. Ce diferenţe există între manageri şi lideri? Există lideri autentici în România?

Exista foarte multe diferente, desi la prima vedere nu se vad foarte bine. Sunt training-uri de circa 4 ore care abordeaza diferentele dintre un manager si un lider. Ca sa intelegi mai bine aceasta diferenta e nevoie sa studiezi cu atentie, si mi-ar fi foarte greu sa raspund in 2 propozitii, eventual am sa va ofer un exemplu de diferenta: managementul se refera in general la conducerea proceselor iar leadership-ul se ocupa cu conducerea oamenilor.

Cu siguranta sunt lideri autentici in Romania. Din pacate insa nu prea sunt ”vizibili”.

7. De ce aţi ales să colaboraţi cu firma Network Twentyone? Care este diferenţa între N21 şi Amway?

Unul din motive il reprezinta faptul ca Network Twentyone este una din cele mai mari si mai puternice companii din lume care formeaza oameni care formeaza lideri in adevaratul sens al cuvantului.

Sunt 2 companii diferite, doua entitati diferite care se sprijina si se dezvolta reciproc. Cred sincer ca oportunitatea de afaceri oferita de Amway si N21 (ambele companii fiind de top mondial , cu experienta bogata pe pietele internationale) este cea mai buna oportunitate prin care intr-un mod posibil si accesibil poti sa-ti construiesti un confort financiar si o afacere care sa-ti ofere extrem de multe satisfactii.

8. Consideraţi că imaginea proastă pe care multe sisteme Multi-Level Marketing (MLM) o au în România este justificată?

Din pacate trebuie sa spun ca oarecum este justificata. Aceasta imagine proasta se datoreaza mai multor motive, dar principalul motiv cred eu ca este insuficienta informare si intelegere a fenomenului. De multe ori aceste sisteme sunt asemanate cu sisteme piramidale hai sa le spun nelalocul lor sau chiar ilegale, si noi in istoria recenta ne-am confruntat cu astfel de sisteme si atunci e normal sa fim circumspecti la ceva ce seamana cu acele sisteme.
Sigur ca uneori seamana foarte mult , insa daca te uiti si studiezi mai cu atentie vei constata ca sunt diferente.

O alta sursa de imagine negativa il constituie faptul ca in general afacerile de tip MLM au bariere de intrare si de iesire joase, asta permitand practic oricui sa acceada intr-un sistem sau altul. In acelasi timp insa aceasta constituie si avantajul principal al acestor sisteme de afaceri.

Pe de alta parte sistemele MLM in sine nu sunt bune sau rele. Sunt ca si banii. Nu poti sa zici despre bani ca sunt rai – desi multa lume considera ca banii sunt un lucru rau. Pe acestia eu i-as intreba: e un lucru rau sa construiesti spitale? E un lucru rau sa oferi adapost?  E un lucru rau sa hranesti oameni? Toate acestea se fac cu bani.  Banii in sine nu sunt un lucru rau , depinde cum si in ce scop sunt folositi. La fel si cu sistemele MLM depinde cum si in ce sop sunt folosite.

Ar mai fi si alte motive pentru care exista aceasta imagine negativa, dar cu o alta ocazie o sa le dezvoltam si pe acestea.
As vrea sa subliniez aici un lucru foarte important si anume: asa cum in cazul in care unul sau mai multi angajatori s-au comportat urat cu tine nu poti sa tragi concluzia ca toti anagajatorii se comporta urat, sau asa cum eu nu pot sa trag concluzia ca toti angajatii sunt hoti pe baza faptului ca de-a lungul timpului am avut 2,3  persoane care m-au furat, nu poti sa tragi concluzia nici asupra sistemelor de tip MLM ca toate sunt piramide sau ca toate sunt o prostie sau ca in toate cei de la varf castiga si cei de la baza muncesc sau orice alta generalizare. E nevoie sa studiezi si sa analizezi fiecare situatie in parte de la surse oficiale si nu dupa ce spune ”gura targului”.

9.    Actuala criză este o problemă gravă sau o oportunitate pentru firmele româneşti?

Pentru unele firme este o problema grava, extrem de grava chiar letala , pentru alte firme este o oportunitate. Personal cunosc catvea firme care s-au dezvoltat si au crescut in aceasta perioada.

10.    Ce proiecte de viitor aveţi?

Sunt multe proiecte, insa voi fi extrem de multumit daca proiectul de a ramane un exemplu si un model pentru fiica si sotia mea imi reuseste si anul acesta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.