Ce e viaţa în trei cuvinte

0

[Elizabeth Gilbert, Eat, Pray, Love: 2006/Mănâncă, roagă-te, iubeşte: Humanitas, 2008]

Dacă ar fi să spuneţi ce e viaţa într-un cuvânt, ce-aţi alege? Probabil firile romantice ar zice iubirea, cele mai practice ar opta pentru plăcere, iar cele cu înclinaţii mistice s-ar gândi la spiritualitate.

În cartea sa, Mănâncă, roagă-te, iubeşte, ajunsă bestseller şi vândută în peste 5 milioane de exemplare, Elizabeth Gilbert împacă pe toată lumea, pentru că reuşeşte să realizeze o incursiune iniţiatică în hăţişurile propriei vieţi, trecând prin trei experienţe diferite: caută plăcerea (gastronomică) în Italia, spiritualitatea într-un ashram din India şi armonizarea lor (care se dovedeşte a fi o frumoasă poveste de iubire) în Indonezia. Experienţa care o determină pe autoare să călătorească timp de un an în aceste locuri e una de ordin afectiv: un divorţ anevoios şi o idilă complicată cu David o transformă, iniţial, într-o dependentă de antidepresive, incapabilă să-şi regăsească echilibrul. Parcursul femeii trecute de treizeci de ani, care ajunge la concluzia că viaţa înseamnă mai mult decât o căsnicie împlinită, o carieră şi stabilitate financiară, e unul al redescoperirii lucrurilor cu adevărat importante, de la cele mărunte şi reconfortante (în spiritul lui „bel far niente”) până la unele gesturi ascetice extreme (meditaţia yoghină), dar care se împletesc fără a crea disonanţe.

Mănâncă, roagă-te, iubeşte e pentru toate gusturile: cititorii care vor să afle informaţii de ordin istoric ori sociologic referitoare la destinaţiile călătoarei pot sări peste poveste, pe când cei îndrăgostiţi de poveste pot face gestul invers. Aceste două planuri, deşi nu întotdeauna bine proporţionate, oferă lectorului plăcerea de a descoperi împreună cu autoarea cele trei cuvinte care definesc viaţa.

V-o recomand cu drag, e o carte de citit pe vreme de ploaie rece şi măruntă de toamnă. Dacă nu sunteţi, totuşi, cititori de profesie, aveţi alternativa cinematografică: filmul a avut premiera în 2010, rolul lui Elizabeth Gilbert fiind iscusit interpretat de Julia Roberts.

Lectură şi vizionare plăcute!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here