Mircea Jorj refuzat de consulul Ungariei

0

Astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a României, după depunerea oficială a jerbelor de flori, 100 de membri ai PSD Cluj-Napoca au desfăşurat un marş al tăcerii, între Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Unirii. Social-democraţii cu flori în mână au dorit să arate prin acest marş „solidaritatea lor cu românii de pretutindeni şi dorinţa de unitate naţională”.

Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca, s-a deplasat la Consulatul Maghiar, pentru a depune oficial un protest in privinta interzicerii de catre autorităţile din Budapesta a sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Teatrul Naţional din capitala Ungariei.

La terminarea marşului, membrii PSD au dat florile fostului subprefect Mircea Jorj, acesta intrând în Consulatul Maghiar pentru a oferi florile oficialităţilor maghiare plus protestul oficial.

Deşi era program normal cu publicul, Mircea Jorj nu a fost primit de consulul maghiar de la Cluj-Napoca, care a preferat să stea ascuns după uşa întredeschisă a biroului, ascultând discuţia dintre preşedintele PSD Cluj-Napoca şi un angajat al consulatului Ungariei. Memoriul a fost primit până la urmă de  secretarul Consulatului, şi nu de consul aşa cum este obişnuit.

Mircea Jorj a motivat demersul organizaţiei municipale: „am organizat acest marş aniversar mai ales pentru românii de la Budapesta, carora le este interzis de către autorităţile maghiare să sărbătorească Ziua Naţională a României în Teatrul Naţional de la Budapesta”

În imagine: Mircea Jorj, Claudia Anastase, Viorel Luca (secretar PSD Cluj Napoca), Horia Nasra (PES Cluj), Dragoş Pop (TSD Cluj Napoca).

Stimati prieteni,

E ziua noastra, a romanilor de pretutindeni.

E ziua in care, pentru orice roman, oriunde s-ar afla, rasuna mesajul de iubire si entuziasm al Adunarii Nationale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

E ziua unirii noastre. Nimic nu doboara o natiune unita. Nimic nu darama sperantele nascute din dorinta de unire.

In orice tara ati ales sa traiti, nu uitati ca acasa, milioane de inimi de romani, bat si pentru sperantele voastre.

Cand va e greu si e imposibil de tradus durerea, ganditi-va ca nu sunteti singuri. Cand vreti sa sarbatoriti unirea si cineva va inchide o poarta, amintiti-va ca suntem noi, ce-i de-acasa, care simtim dorinta voastra.

Cand va e dor de casa, nu uitati ca in fiecare zi, dar in special azi de ziua noastra, aveti pastrat locul vostru in hora unirii.

Am ales florile, in speranta ca ele vor putea redeschide o usa trantita in fata romanilor .

Vrem sa credem ca zgomotul sumbru al inchiderii usii Teatrului Maghiar de Stat din Budapesta de Ziua Nationala a romanilor, a fost doar un gest politic nefericit si trecator.

Le dorim multa incredere si intelepciune oamenilor din tarile vecine si prietene, iar romanilor de pretutindeni le uram un sincer La multi ani!

Presedinte PSD Cluj-Napoca

Jr. JORJ Mircea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here