Home Bloggeri Cu Moshe & Mordechai despre Patriotism

Cu Moshe & Mordechai despre Patriotism

1

Astăzi blogul Moshe & Mordechai ne ţine o mică prelegere despre patriotism, sau ce cred unii că înseamnă patriotismul si ce este astăzi acest fenomen social şi politic:

“Despre asta propun să discutăm astăzi: patriotismul mai are vreo relevanţă în ziua de azi? Cum definim patriotismul? Suntem patrioţi pentru că ţinem cu naţionala de fotbal sau cu… selecţionata internaţională de la CFR Cluj? Pentru că ne propunem să consumăm doar produse româneşti? Pentru că ne ruşinăm când aflăm că un concetăţean de al nostru ne face de baftă comiţând cine ştie ce fărădelegi prin străinătăţuri?

Haideţi să discutăm despre asta. Şi dacă observaţi că moderarea comentariilor se petrece ceva mai lent… e cu tâlc”.

Articolul integral

Şi iată feedback-ul unui interlocutor: 🙂

Nostradamus:

“Patriotism” – Sentiment profund de dragoste și devotament față de patrie și popor; 1. (livr.) civism. (Act de ~.) 2. patriotism local = provincialism.

Cred ca de la definitia dexului ar trebui inceput sa comentam …
1. Dragoste – mai stim noi ce-i aia , mai iubim noi pe cineva (cu adevarat) decat pe noi insine , daramite sa ne iubim tara (de care ne batem joc intr-un hal-fara-de-hal…) , iar de dragostea fata de restul conationalilor nostri ce sa mai vorbim …?!
2. Devotament – noi nu mai stim (multi) nici ce-i devotamentul fata de propria familie daramite fata de tara si popor (?!)
3. Aici as adauga eu ceva ce nu-i cuprins in dex , dar cu care , zic eu , trebuia inceput:
DEMNITATEA – MANDRIA de a fi OM ( in primul rand ) si apoi de a fi ROMAN … A NU se intelege prin “mandrie” – aroganta , infatuare , narcisism , etc. ci RESPECTUL DE SINE SI FATA DE CEI DIN JUR !!!
Ori fara mandrie (demnitate) nu vad cum am putea fi patrioti ?! De patriotismul “molustelor” sau oricaror “taratoare” eu , unul , n-am auzit …!

PS: si nu vreau sa aud replici de genul “demnitatea ne-a fost luata” … Demnitatea NU TI-O POATE LUA nimeni , decat DACA O RENUNTI la ea TU insuti , benevol … !!!!! Demn nu inseamna sa ai palate sau “gipane” sau sa ai un trai decent , ba chiar nu inseamna nici sa nu fi scuipat sau umilit …; DEMN insemna SA NU TE APLECI IN FATA ACESTOR “GUNOAIE UMANE” care cred ca prin statutul lor “iti pot baga pumnul in gura” sau “te pot cumpara cu un pumn de arginti”…! Si abia apoi putem vorbi de ADEVARATUL patriotism …

1 COMMENT

  1. Patriotismul (prost inteles) se manifesta in formele sale cele mai agresive in randul celor frustrati, care nefiinf capabili de realizari personale isi transfera furia asupra diferitelor minoritati, in incercarea iluzorie de a-si satisface ego-ul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here